Испански и френски фермери блокираха пътища по общата граница в Перинеите на 4 юни. Те протестират срещу нелоялна конкуренция извън Европейския съюз, предаде Ройтерс. 

Четете още: Фермери излизат на протест заради плановете за паша в НП "Централен Балкан" (обновена)


Френските и испанските фермери използваха десетки трактори, за да затворят двете страни на границата на магистрала AP-8 в Страната на баските и магистрала AP-7 в Каталуния.

„Тъй като имаме европейски избори, нека да видим дали нашите политици приемат сектора сериозно и дали се вслушват в исканията ни“, коментира 54 годишен испански фермер, цитиран от Ройтерс.

Продължителните фермерски протести през тази година принудиха Европейския съюз да смекчи някои от своите водещи екологични политики в Зелената сделка, като премахна целта за намаляване на емисиите от земеделието от пътната си карта за климата до 2040 г.

„Важно е да се проведе протестът, защото във Франция развитието на селското стопанство е много затруднено. Земеделието беше пренебрегвано от 20 години или дори повече, а ние храним хората“, казва френският фермер Силвен Фуррикес.

На каталунската граница с Франция фермерите играеха футбол и готвеха паеля, докато блокираха пропускателните пунктове, където се образуваха дълги опашки от коли и камиони.

Изборите за Европейски парламент започват в четвъртък, въпреки че повечето страни ще гласуват в неделя.