Сектор „Селско стопанство” непрекъснато се развива и мобилизира. Това е благодарение на хората, които са ангажирани в сектора и постоянно търсят начин да разиват и да превърнат своето стопанство в по-ефективно и в по-конкурентоспособно.

 

С какво са полезни аграрните събития за фермерите?


До голяма степен принос затова имат и редицата организирани агросъбития в страната и в чужбина. Кои са обаче основните моменти, които биха накарали един фермер да посети агросъбитие?


„Посещавам агросъбития. Обикновено от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) се организират полезни семинари и презентации. Ходим на обмяна на опит в чужбина и в страната. Това  е нужно за развитието на всяка една сфера, включително и на земеделието”, коментира за Фермер.БГ Виктор Асенов, млад фермер и зеленчукопроизводител.


Дали са полезни агросъбитията за стопаните, попита Фермер.БГ и Трактор.БГ своите читатели в специално проучване.
В него се включиха 608 души. 74% от посещаващите събития, насочени към аграрния сектор, са посочили именно интернет като източник на информация за предстоящи форуми, изложения и др.

 

[news]
Иначе 78% от участниците в проучването  посочват, че посещават аграрни форуми. 63% от тези, които не се интересуват от тях отбелязват, че причината е липса на време.


Виктор Асенов също се информира онлайн за случващото се в сектора, а иновациите са нещото, което би го накарало да посети събитие.


„Посещавам БАТА Агро и АГРА, но не редовно. Би било добре да имаме презентатори от чужбина, които показват най-модерното и новото в сектора. Това би ме накарало определено да посетя едно такова събитие. За да почерпя опит от чужбина. Смятам, че това е едно от най-важните неща в нашата сфера”, добави той.


Това са посочили и участниците в нашите проучване - като основни ползи от участието в събития се посочват събирането на практична и полезна информация за новостите в сектора. Това е отбелязано от 51 на от респондентите, а други 51% пък отбелязват обмяната на опит и идеи, които могат да се направят по време на аграрните форуми чрез разговори с търговци и колеги. По този начин всички „сверяват часовника си“.

Интернет се оказва източник на информация, който стопаните активно използват за работа. Това е мнението и на Александър Сотиров, млад фермер и зърнопроизводител.

„Редовно посещавам агросъбития, но най-вече презентации на различни фирми, сортоизпитване, опити, растителна защита. За събитията в сектора се информирам най-вече онлайн, освен това съм и член на няколко чуждестранни асоциации, благодарение на които съм посетил различни стопанства в Европа. Всичко това ми дава възможност да черпя опит и знания, а после и да прилагам наученото”, обясни Сотиров.