Фермерът Петър Пищалов, който стана известен през 2018 г. с изоставените в Осоговската планина бедстващи коне, е бил оправдан от Районния съд в Кюстендил.

Тогава природозащитници откриха в снега умрели от глад животни от стадото на Пищалов, като предполагаха, че вероятно десетки от тях са загинали и затрупани в преспите.

Незаконни овце пасат между блоковете в кв. „Столипиново“

По-късно се оказа, че загиналите коне са пет. Случаят стана популярен в медиите и социалните мрежи. Фермерът беше обвиняван, че не се грижи за животните и ги използва единствено за субсидии. За тях той е получил близо 400 000 лв. плащания общо за 2015 г. и 2016 г.

Вследствие на този случай беше уволнен тогавашният директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Петър Пищалов беше обвинен от Районна прокуратура - Кюстендил, за това че от неустановена дата през 2017 г. до 04.04.2018 г., в планината Осогово, умишлено е причинил смъртта на пет броя коне, във връзка с дейността си по отглеждане на животни. Прокуратурата е пледирала за глоба в размер от 1 000 лв. до 5 000 лв.

Във връзка със същия случай, както и с дейността на обвиняемия, същият съдебен състав вече потвърди частично наказателно постановление на Областна дирекция по безопасност на храните по три от посочените нарушения, за което обвиняемият е осъден да плати общо 3 000 лв.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Умъртвиха нерегистрирана крава, нахлула в нива

Застрашени от изчезване български породи – кои са те?

80% от ветеринарите са получавали мощен удар с копито