Докато комбайните жънат на полето, обикновено нищо нетипично не се очаква да се види. Не и докато не погледнете какво прави фермерът Уди Ван Аркел. От известно време той причира реколтата от пшеница с помощта на хедер за царевица. Отговорът му, пише специализираното издание Agrarheute, е прост и гениален.

Пшеницата се прогнозира да поскъпне на 740 лв./тон

Уди Ван Аркел е публикувал в личния си профил в Twitter видео, на което се вижда как вършее пшеницата с хедер, който прилича на царевична глава.

Канадецът обяснява за непросветлените, че използва универсален хедер на John Deere. Само прилича на глава за царевица. Този тип приспособления за жътва се използва за соя, слънчоглед и др.

Фермерът Уди Ван Аркел отдава голямо значение на почвата.  Той експериментира със земеделски практики за насърчаване на здравето й и е активен в мрежата, обсъждайки различни предизвикателства пред фермерите. Пише за себе си в Twitter, че е развил страст към почвата.

Имах късмета да работя и да се уча от някои от най-иновативните и креативни хора в областта на почвите. Разбрах, че това е съвместно усилие на фермери, учени и индустрия. Няма самостоятелен път, казва Уди Ван Аркел.

На въпрос от потребители на Twitter за причината за неговия необичаен метод на прибиране на реколтата, Ван Аркел отговоря, че обикновено пшеницата не се сее на редове. На видеото се вижда тестов участък, където се опитва да отглежда така многогодишни фуражни култури, включително пшеница.

Опитах люцерна на моя парцел тази година. Изглежда, че е по-малко конкурентна на царевицата, отколкото на бялата детелина, отбелязва Ван Аркел

По думите му, най-голямото му предизвикателство е да намери видове, които растат ниско и имат гъста корона, но не влияят на добива на реколтата.

Понастоящем няколко фермери в САЩ и Канада експериментират с редове пшеница.

Фермерът Лукас Крисуел също е впечатлен от необичайния метод на прибиране на реколтата и туитва за видеото: Използването на хедера в пшеницата е толкова готино, колкото и валцуването на междинни култури.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Колко субсидии ще изгубите при пожар в площите ви?

20% по-ниски резултати от жътвата в Добруджа

Иван Иванов: Количествата украинско зърно няма да се отразят на пазара ни