Заради документална грешка няма да получа второто си плащане по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и трябва да връщам 25 хил. лв. Това каза Селим Селим от село Краище, Благоевградско за Фермер.БГ.
 
 
Бенефициент по мярката е снахата на Селим Селим - Айше Караахмед, а той е упълномощеното от младия фермер лице.
 
„Снаха ми кандидатства по мярка 6.1, като стартира със 106 броя зайци-майки. Нарастването на проекта й е с овощна градина. Всичко вървеше нормално, докато не получи писмо след заявката й за второ плащане, че трябва да връща парите, защото не е спазила процедура за биопроизводство“, коментира Селим.
 
По думите му в нарастването с биопроизводство е трябвало да бъде единствено за овощната градина, а не за цялото стопанство на Караахмед,
 
„Когато пуснаха наредбата за мярка 6.1 не бяха уточнени доста неща. Оттам консултантите не знаеха как да чекват бизнес плана. Когато приемаха бизнес плановете ни връщаха чекване в таблица 7, точка 9, което гласи, че цялото ни стопанство минава в биопроизводство. Аз обясних, че не искам цялото ми стопанство да е био, а само овощната градина, която е 6 дка с череши. Но тъй като нямаше точна точка в бизнес плана за нарастне само на разширението, експертите ме увериха, че няма да има проблем и са наясно, че няма как зайците да бъдат в био направление“, добави фермерът.
 
Април 2017 г. обаче приятел на Селим, бивш служител на фонда, го съветва да направи промяна по точка 9 от таблица 7, "защото при второ плащане ще има проблем". 
 
„На 21 септември 2017 г. входирах искане за промяна на тази точка 9. От Фонда приеха искането ми, но в отговор ми върнаха, че това няма как да стане и няма да получа второто си плащане по мярка 6.1, но заедно с това трябва и да върна първото си плащане, което е в размер на 25 хил. лева“, обясни той.
 
По думите му в момента го препращат в друг отдел на Разплащателна агенция.
 
„Проблемът, според мен, идва от жената, която не е разрешила промяната. В отговора от ДФЗ пише, че няма как да бъде разрешено да се смени цялото ми стопанство, а аз в искането си обяснявам, че искам единствено овощната ми градина да бъде с поет био ангажимент“, разясни Селим Селим.
 
От своя страна от ДФЗ коментираха:
 
„Проектът на бенефициента е за зайци с нарастване на черешова градина. Отбелязано е, че проектът е био, след като това е заложено, е необходимо цялото стопанство да стане биологично. Предвид на това, че към датата на плащане бенефициентът не е изпълнил основната си цел, проектът става неизпълнен. Фактически ДФЗ няма законова основа да плати този проект“.
 
От ДФЗ обясниха още, че в момента се прави допълнителна справка.
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!