Търговците действат тактически, реалната цена на пшеницата е още по-висока, но те я задържат. Така коментира драстичното поскъпване на зърнената култура през последните дни производителят от Пазарджишко Иван Кабуров пред Агри.БГ.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Цените на пшеницата продължиха да се покачват поради притесненията от намаляващите прогнози за новата реколта, отчитат експерти. У нас се съобщава за предложения от над 400 лв./тон. Въпреки това все още производителите се въздържат от масови продажби и следят възходящото движение на цените, обяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Иван Кабуров: За два дена цената поскъпна с 30 лв./тон. В петък имахме предложения за 400 -420 лв./тон за пшеницата.

Зърнопроизводителят обаче смята, че у нас цената се задържа на стойности, които са под реалните предвид сигналите отвън.

Търговците знаят, че сега от складовете ще излязат много количества пшеница, за да могат хората да си приберат слънчогледа и да чакат цена, коментира още Кабуров.

Той споделя, че за слънчогледа в момента получава предложения от 800 до 900 лв./тон, но те са условни, тъй като няма масово предлагане, защото сега се жънат подборно само слабите площи. Зърнопроизводителят се усъмни и в оповестените от Земеделското министерство данни за средни добиви от 300 кг/дка от първия ожънат маслодаен слънчоглед у нас.

„Това не са реалистични данни и всички го знаем. С тези внушения може би се цели да се стимулират хората да си продават продукцията”, предполага Иван Кабуров.