Пролетните култури стават все по-рискови. През тази година сушата започна рано, от 10 май не е валяло, а вече минава средата на юни. Още в края на май имахме 30 градуса температура, при това положение какви пролетници да сеем?
Това са част от въпросите, които притесняват Виктор Ромбаут, земеделски производител от видинското село Цар Петрово, който през тази година беше домакин на официалния старт на жътвата.
Той не иска да е носител на лоши прогнози, затова препоръчва на колегите си да се адаптират към ситуацията и да се ориентират към преработка в населените места, където се произвежда суровината.
Според него това ще даде истинската добавена стойност и за държавата, защото няма да има обезлюдяване на селата и малките градове.
„Има много качествени хора от селата, които заради работата са се преместили в големите градове, но с удоволствие биха се върнали в родните си места“, смята Ромбаут - младши.
Само за няколко години средните добиви от пшеница в региона са се увеличили от 300 кг/дка на 550 кг/дка благодарение на бързото навлизане на технологиите в земеделските стопанства. В неговото стопанство ръстът е още по-голям.
„Във Видинско имаме по-окрупнени стопанства, отколкото в различни региони на България. Земята беше по-евтина и рентата по-ниска, така че известно време добавената стойност оставаше в земеделския производител. През последните няколко години обаче все повече се говори, че добавената стойност остава в собственика на земята и целият риск го отнася земеделският производител“, казва Виктор.
Този отрасъл със сигурност трябва да живее и инвестициите в преработката ще дойдат от земеделски стопанства, става ясно от думиту му. На честите оплаквания на дребните стопани, че са малки и не могат да се развиват Ромбаут препоръчва да се съберат няколко човека и тогава един цех ще работи с тяхната продукция, вместо да се жалват.
„Не говоря още за кооператив, но поне за общи бизнес идеи и общи неща, които може да се правят по регионите. Време е земеделците да положат общи усилия и да търсят заедно решения на проблемите си, защото те са много общи. Обединението прави силата, в това е истината! Като белгиец в България, това научих“, споделя още Виктор - белгиецът, който вече 11 години е земеделец у нас.

5 КОМЕНТАРА
24.06.2025
24.06.2025
22.06.2025
22.06.2025
22.06.2025