Семейство Бикови трудно може да бъдат подминати, дори когато има голяма навалица от хора край тях. И това не е случайно – те са заразително усмихнати и положителни, а масата им е отрупана с млечни продукти, които излизат от собствената им мандра. 

Семейство животновъди: Липсата на добър пазар е коренът на проблемите в овцевъдството

 

Преработвателното предприятие е изградено през 1998 г. в село Кърнаре от родителите на Анастас Биков. Макар да е учител по професия, баща му имал силно желание да продължи родовата традиция, да е свързан с животновъдството и успял. Почти 30 години по-късно работата по мандрата и животновъдното стопанство, което е създадено през 2016 г., пада основно върху плещите на Анастас и неговото семейство. 

Фамилията има собствено животновъдно стопанство в съседното село Столетово, в което първоначално са отглеждани крави и биволи. „Целта ни беше да си подсигурим качествена суровина, за да разполагаме и с добър краен продукт за потребителя“, разказва Биков, който заедно със съпругата си Янка и двамата им сина - Димитър и Константин, участваха във фестивала „Семе българско“, който се проведе за единадесети път в Севлиево. 

Вече почти десет години след като се захванали и с животновъдство, стопаните продължават да го развиват, като постоянно се разширяват, ползват и иновации. В момента се грижат за 250 крави от породата Холщайн. 
Добирането до пасища е изключително трудна задача за фермерите в цялата страна и семейство Бикови не прави изключение в това отношение. В началото са направили опит, но в крайна сметка се е стигнало до решението стадото да се отглежда оборно. „Полагаме огромни усилия животните да са задоволени с всичко необходимо, да имат разнородна храна и всички условия за добро развитие“, споделя Анастас. 

120 биволи са отглеждали в стопанството, но се е наложило да бъдат продадени, като основната причина за това е недостигът на работна ръка. „Изключително ни е трудно в това отношение, през миналата година се наложи да внесем работници от Узбекистан. Те са ангажирани и в кравефермата, и в мандрата“, каза още той. 

В мандрата се произвеждат 4 вида сирене – краве, овче, козе и биволско. Освен това се правят и 4 вида кисело мляко в стъклен буркан. Има също така производство на айрян, краве и овче кашкавал. 

Основните пазари на продуктите от мандра „Кърнаре“ са в Пловдивска област, където са най-разпознаваеми. Малки продажби има и на софийския пазар, както и на щандовете за фермерски продукти в две търговски вериги. 

„В пазара има обичайните предизвикателства, но който се труди успява“, казва с усмивка Анастас Биков. Мандрата има фирмено магазинче, което е посещавано от много клиенти. 

„Мандрата ще стане скоро на 30 години, хората ни познават и пазаруват директно от нас. Често се случва няколко човека да се съберат, палят колата и идват от Пловдив и други места в региона до нашето магазинче, от където вземат по-големи количества. От там пазаруват на доста по-добра цена спрямо другите магазини“, разказва още той. Според него това е един от начините фермерите да оцеляват, но работата с веригите, макар и много труда, е неизбежна. 

В момента се прави проект за разширяване на кравефермата и модернизиране, целта е да се спести работна ръка и да падне себестойността на крайната продукция. 
 

Подкрепете независимата журналистика