Все повече инвестиции се правят в земеделски земи, но инвеститорите не трябва да базират решенията си на едногодишни резултати и да очакват постоянно растящи аренди. Това коментира земеделският производител Борислав Петков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

„Трябва да се приземим и да гледаме на земеделието като дългогодишен бизнес. 2021 година беше силна, но тази година има засушаване, засушаване имаше и преди няколко години, което доведе до много ниски добиви“, посочи събеседникът.

Според него всяка година предлагането на земеделски земи намалява, защото България има ограничен ресурс и вследствие на това цените се повишават. Други важни фактори са инфлацията и цените на основните земеделски продукти. Петков смята, че инвеститорите трябва да са реалистични по отношение на възвръщаемостта.

„Всички купуват с цел наем или аренда за доходност - всеки инвеститор си представя определена доходност. Тя обаче трудно ще компенсира инфлацията, тъй като тя е вече двуцифрено число. Текущата доходност е 3-5%. Когато земеделски производител инвестира, той гледа в много по-дългосрочен период за възвръщане на инвестицията“, категоричен е гостът.

По негови думи „истерия с рентите ще има силно негативен ефект, особено тази година, защото очакваните добиви няма да се случат". Той добавя, че "нерегламентираният внос от Украйна също оказва много негативен ефект и повишаването на рентите не е добра практика особено при едногодишното ползване".

"Тази година ще е една от лошите за земеделските производители и безконтролният внос от Украйна утежнява ситуацията. Припомням, че продукцията от Украйна е третирана с препарати, забранени в Европа. Не трябва да бъркаме солидарността с Украйна с тази ситуация", каза гостът.

„Българските производители заслужават да получат това, което са си изработили. Цена под 680 лв. на тон не би била добра за нормалното функциониране на следващата земеделска година“, категоричен е той.