Слагането на таван на субсидиите ще бъде втората голяма политическа грешка в земеделието. Първата беше връщането на земята. Това каза Румен Тодоранов, председател на Регионалния фермерски съюз – Павликени, част от структурата на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за Фермер.БГ.
 
 
Според фермера таван на субсидията не бива да се слага.
 
„През 2005 г., когато се заговори за Общата селскостопанска политика (ОСП) и първият програмен период от 2007 г., си спомням, че за две години, до 2007 г. – това, което се говореше, накрая стана нещо съвсем различно. В началото, 2005 г., се говореше за едни 450 евро на глава животно. Толкова струваше и една крава тогава. И отглеждането беше скъпо. В последния момент обаче се реши нещо коренно различно. Първата голяма политическа грешка беше връщането на земята, а сега ще бъде слагането на тавани. Според мен не трябва да ги има“, коментира Тодоранов.
 
Таваните са по-скоро политически, отколкото фермерски въпрос и според председателят на Институт за агростратегии и иновации Светлана Боянова.
 
„В документа „Оценка на въздействието”, съпътстващ Регламента за стратегическите планове има анализ, който показва размера на средствата, които ще останат след налагането на тавана на плащанията. В него обаче няма икономически данни за въздействието на ниво стопанства”.
 
Смятам, че таванът на плащанията е чисто политически въпрос. Звучи наистина идеално да вземем от големите и да дадем на малките, но кои са тези големи и кои са тези малки?“, каза Боянова за Фермер.БГ.
 
В Европа, също както и у нас, ситуацията има няколко нюанса и различни мнения. Към момента повечето от страните-членки се обединяват против поставянето на таван, или поне такъв, наложен от ЕК.
 
„Повечето от държавите членки излязоха с мнение против. Техните доводи са, че щом им е заложена направата на стратегически план и амбицията на ЕК е през новия програмен период всяка държава сама да избира мерките и схемите, които да прилягат на сектора в съответната страна, това дали да има таван да се определя от всяка страна, а не да се решава на европейско ниво. Такава е позицията на Германия, Франция, а и на България“, обясни Светлана Боянова.
 
По думите й към момента най-важният въпрос е дали таванът на плащанията ще остане на европейско ниво или ще се решава на национално ниво. 
 
„В завимост от изхода на този въпрос, едва тогава на национално ниво ще може да се говори и по другите текстове. Трябва да е ясно и още нещо. Таванът единствено ще наруши субсидията на земеделците, няма да оправи проблема с рентите или ще реши въпроса на малките. Единствено ще се наруши субсидията и то на всички“, заключи Светлана Боянова.