Земеделски производител от Пернишко отива на съд заради договори с покойник за ползване на обработваема земя. Така той е получил над 42 хил. лева европейски субсидии по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП).

Миню Стайков отива на съд заради източването на еврофондове

Мъжът с инициали С. А. е изправен на подсъдимата скамейка за предоставяне на неверни сведения в Общинска служба „Земеделие“ в Перник, с цел получаване на европейско финансиране, съобщи сайта на Прокуратурата.

„Окръжна прокуратура – Перник, е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С. А. за извършено от него престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. ал. 3, вр. с ал. 2, вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс“, съобщи държавното обвинение.

Обвиняемият е земеделски производител, който обработва земи в района на град Батановци и околните села. Той наемал земеделски земи, като сключвал договорите от името на управляваната от него фирма „С. Л.“ ЕООД. 

През 2016 г. обвиняемият наел нива с площ от 0,29 ха в местноста „Делниче“. Собственикът наемодател бил възрастен мъж с инициали Ц. М. Той починал, а договорните отношения били продължени с неговите наследници.

Арендаторът обаче спрял да изпълнява задълженията си към наследниците на земята и дъщерята на собственика започнала да търси контакт с него. Последвали многобройни обаждания и отказани срещи. Накрая дъщерята направила справка в Общинска служба „Земеделие“ в Перник и се натъкнала на фалшификация. 

Жената разбрала, че са представени два идентични договора, подписани от обвиняемия - за 2017 г. и 2018 г. Като страна по договорите не били вписани наследниците, а техният починал баща. Потресена, дъщерята подала жалба в прокуратурата.

В хода на разследването било установено, че на 24 май 2017 г. и на 12 май 2018 г. в Перник, като а управител на „С. Л.“ EООД, в подадените общи заявления за подпомагане за 2017 г. и 2018 г., ведно с приложените таблици за използвани парцели, депозирани от името на дружеството пред Общинската служба „Земеделие“, обвиняемият С. А. е представил неверни сведения относно правното основание за ползване на земя в местността „Делниче“. 

Така той успял да получи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и за двете кампании съответно 20 636,68 лева за 2017 г. и 21 452,61 лева за 2018 г.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия да продължи в съда, допълниха от прокуратурата.