Елисавета Митева е биопроизводител от Русенско. Тя стопанисва около 400 дка трайни насаждения с кайсия, череша, сини сливи и орех. Фермерът сигнализира за умишлено опожаряване на масиви от пожъната пшеница в землището на село Кривина. Сигналът е изпратен до Фермер.БГ.
 
 
Случката се разиграва на 20 юли когато Митева подава информация на телефон 112 за потулване на палеж на стърнища в местността Елията. По закон паленето на стърнища се извършва единствено под контрола на местната власт и при наличие на пожарникари. 
Според фермерът обаче при палежът на стърнищата тези изисквания не са спазени и тя решава да потърси съдействието на противопожарната защита. 
 
„Когато екипите дойдоха на място в село Кривина на 20 юли около 19:00 ч., устно ни отказаха да посочат в техния Констативен протокол, че гасят стърнища. По техни думи били инструктирани да впишат, че гасят треви. Това категорично не отговаря на действителността.
 
Аз отправих критики към тях, като информирах служителите, че ще подам сигнал до тел. 112. В резултат на моя остър тон и възражение, пожарникарните екипи се свързаха с дежурния началник в Бяла. В крайна сметка нямам информация какво ще бъде отразено в Констативния протокол на пожарната“.
 
Според нея „подобен род указания цели единствено да прикрие извършването на това деяние пред другите компетентни държавни органи, като същевременно прикрива и извършителите“, пише в писмото си до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, дирекорът на ОД „Земеделие“ – Русе Борислава Братоева, изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков и министъра на вътрешните работи Валентин Радев.
В писмото си фермерът настоява ръководството на МВР да възложи вътрешна проверка.
 
„Следва да бъде ясно – този тип политика по прикриване на извършителите на умишлени палежи на стърнища, политика на МВР ли е, или самосиндикална политика на местното ръководство“, посочва Митева.
 
Според фермерът при доказване на вина при подобен род недобри практики, земеделските стопани, причинили щети от пръскане, пожар и други дейности - структурите на ДФЗ трябва да имат право да удържат размера на нанесената щета от субсидиите на бенефициента, като я изплащат на пострадалото лице.