Градушки, суша, продължаваща вече трети месец и поскъпване на торове и препарати удрят сериозно не само земеделският бизнес в Северозапада, а и животновъдите.

85 млн. лв. допълнително за земеделие 

„Аз мислех с перспективата да затворя цикъла и да работя спокойно. Отглеждам крави и обработвам земя, на която сея царевица и слънчоглед, т.е. сам си произвеждам фуража. Напоследък обаче, като си правя сметката, май се оказва, че ще трябва да затворя бизнеса и да си търся късмета по чужбина“, разказва Тошко Тодоров, който от години работи в агробизнеса.

Тази година се оказва кошмарна за него. Точно в периода, в който на растенията им трябва доста влага, настанала суша, която продължила цяло лято. Отгоре на всичкото силна градушка поразила част от насажденията му с царевица и слънчоглед и добивът сега се оказва оскъден. Това според него означава, че ще трябва да докупи количества, за да може зимата да изхрани кравите си.

„Като направих сметка онзи ден, направо ми се доплака. За да не умрат животните ми от глад и да не изляза „на червено“, кравите ми трябва за дават, представяте ли си, по 50 литра на ден и въобще да нямат сухостоен период. Как да стане това?! Отгоре на всичкото се чудя дали въобще да сея нова реколта. Торовете например, които купувах за 800 лева, сега струват 1200“, коментира Тошко.

Фермерът твърди, че това не е първата трудност, пред която се изправя, но за пръв път се чувства отчаян и готов да се откаже от дейностите, които изхранват и него, и семейството му вече дълги години.