Земеделски производител получи условна присъда, защото получил 19 556 лв., но не създал стопанство.

 

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

Състав на Окръжния съд в Благоевград, председателстван от съдия Маргарита Алексиева наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година с три години изпитателен срок на мъж, използвал не по предназначение получени средства от европейски фондове, информираха от съда. 

Измамникът е признат за виновен в това, че за периода от 19 януари 2010 г. до 18 септември 2014 г., като бенефициент, земеделски производител, използвал не по предназначение получени 19 556.80 лева, представляваща безвъзмездна финансова помощ от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФЗСР), предоставени от Европейския съюз на българската държава. 

Сумата била авансово плащане по сключен договор с Държавен фонд “Земеделие“, във връзка с подадено заявление за подпомагане за създаване на стопанства на млади фермери, но мъжът не е развил такова стопанство.

Вторият подсъдим по делето е признат за невинен. Той е бил пълномощник на измамника и в съучастие с него като съизвършители, използвал не по предназначение получените близо 20 000 лв. по мярка 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери“, като не е развил земеделското стопанство.