Заедно с моите синове участваме с проект по мярка 4.2 за създаване на дестилерия за етерично-маслени култури. Амбицира ни това, че в страната няма друг печеливш бизнес и искаме да се развиваме и в тази посока. Това съобщи Никола Младенов, земеделски производител от Левски пред Фермер.БГ.
 
 
„В Северна България има много малко дестилерии, а голяма част от земеделската общност се е насочила към отглежданото на билки – лавандула, лайка, бял равнец, резене. Всички те са от чувствителния сектор, но освен това пазарът на билките е в почти цяла Европа и Близкия Изток“, обясни Младенов.
 
Земеделецът е категоричен, че ще изгради дестилерията дори и да не е с помощта на евросубсидиите.
 
„Твърдо решени сме да построим дестилерията, дори и проектът ни да не бъде одобрен по мярка 4.2, тъй като смятам, че тази година ще има много проекти за изграждане на подобни дестилерии. Това е интересен и доходен бизнес, затова е привлекателен“, заключи Никола Младенов.

 

Към момента такава дестилерия у нас беше построена през изминалата година в Добричко. В нея бяха инвестирани около 5 млн. лева и е с производствена мощност от 60 куб. метра. Българската фирма, собственик на дестилерията, е в партньорство с голяма американска компания.