La ferme de la Seigneurie е собственост на Стефан и Карин Годфрио. Те поемат бизнеса през далечната 1995 г. от бащата на Карин.

Наследяват 30 ха земя и купуват още 38 ха. Оттогава фермата се разраства постепенно и достига размер от 85 ха през 2024 г. 

Основно стопанството е насочено в млекопроизводството като фермата е част и от кооператив

“Имаме 4 деца, като всички те работят в стопанството. Най-малкият ни син Матео, който е на 22 години, живее и работи във фермата. Той е и този, който ще поеме бизнеса ни. Матео е изключително амбициозен и участва в млечни изложения с нашите елитни животни. Също така самостоятелно той отглежда ягоди, домати и картофи”, разказа за Агри.БГ Стефан Годфрио.

В стопанството се отглеждат общо 113 крави, като 51 от тях са млечни говеда от нормандски породи.

“Разполагаме също така с 4 месодайни крави от породата Белгийско синьо говедо. Останалите ни животни са телета. Иначе стопанисваме и 21 ха с пасища, на които пускаме говедата в периода от месец април до месец октомври. Тази година обаче времето е изключително влажно, имаме много валежи в Белгия и все още не сме пускали кравите”, уточни Стефан.

По думите на фермера годишното производство на мляко от животните му е в размер на 300 000 до 350 000 литра. Освен прясно мляко във фермата се прави и сладолед, както и кисело мляко. А продуктите се продават във фермерски магазин, който се намира в стопанството. Работното му време е от 17:00 до 19:00 часа всеки ден, така че всеки, който има желание, може да купи продукти от La ferme de la Seigneurie.

Освен пасищата (21 ха) останалите 64 ха земя са разпределени по следния начин:

• 29 ха зърнени култури
• 12 ха царевица
• 8,5 ха цвекло
• 7 ха захарно цвекло
• 3 ха грах
• 1,5 ха лен
• 3 ха пшеница

В стопанството има 3 постоянни служители, като това са Стефан, Карин и техния син Матео. Ползват единствено помощ (наета ръка) по време на сеитба и жътва.

Плановете им за бъдещето са прости - да разширят обора си, така че да имат възможност да увеличат броя на отглежданите говеда и също така да модернизират и оптимизират процеса по доене, тъй като в момента всички крави се гледат и доят в обор, строен през 1976 г.