Сицилиански фермер реши да възроди една традиция, изоставена поради индустриализацията и модернизацията - производството на манна небесна. Той се заема с нелеката задачата още през 1985 г. Днес един кг от течността се продава за 200 евро, съобщава Би Би Си. 

Смолянските пчелари ще предложат уникален родопски мед за празника си

Небесната манна е библейска храна, която се произвежда от сока на дървото ясен. Производството й е характерно за остров Сицилия. Именно там Джулио Геларди се връща след 15 години отсъствие. В родния си град Полина той с внимание отглежда ясени. 

Манна небесна всъщност е смола, която се образува върху кората на дърветата. Тя е богата на минерали и използвана от векове като естествен подсладител или като лечебно средство за различни проблеми. До миналия век събирането й е било автентична традиция в Средиземноморието, но урбанизацията и индустриализацията водят до изоставянето й.

Сицилианският фермер Джулио започва да съживява западащата традиция през 1985 г., 

Бялата смола, спомената 17 пъти в свещената книга, някога е била ценна съставка. В Италия е известна още като “бялото злато на Сицилия”. 

Събирането на манна изисква специално умение, базирано на наблюдение и интуиция, казва Геларди. Ясеновите дървета произвеждат сок през цялата година, но само в най-горещите дни може да се получи достатъчно сок за събиране.

Да знаеш кога е настъпил подходящият момент е уникално умение, основано на наблюдение и интуиция. Трябва да се вслушваш във всяко растение. Събирането на манна не е нещо, което можеш да научиш от книга. Ако не предадем това знание, ще загубим една вековна земеделска традиция, допълва сицилианецът. 

За да популяризира древната храна, той разпространява информационни брошури сред туристи и организира практически демонстрации. 

Манната е естествен подсладител. Тя съдържа манитол и основни минерали като калий, магнезий и калций.

Може да се използва като хранителна добавка и в различни фармацевтични препарати, казва проф. Вивиен Спадаро от университета в Палермо.

От думите му става ясно още, че тя е била използвана при запек, кашлица, болки в гърлото и кожни рани поради нейните успокояващи и деконгестантни свойства. 

Сокът от ясен е известен с многобройните си полезни свойства, намиращи приложение в традиционната медицина и фитотерапията. Действа като детоксикатор, като улеснява елиминирането на токсините от тялото. В допълнение, той стимулира диурезата и бъбречната функция, като също така допринася за регулирането на чревното здраве. 




Вижте още:

Мандра „Наслада“ – когато бизнесът подава ръка на фермера

Миньорът, който последва мечтата си да бъде фермер и преуспя

Производител на сирене: Добрите сирена имат сезон

Подкрепете независимата журналистика