Швейцарски фермер представи как изглежда реколтата му от рапица, когато не прилага никаква химическа обработка. Въпреки че не използва инсектициди, фунгициди или растежни регулатори и залага на минимална обработка на почвата, Андреас Индермюле очаква добър добив на хектар. Достигайки етапа на цъфтеж, рапицата му не е изправена пред атаки от вредители, пише Agrarheute.

Вижте какви добиви от биолимец имат в Добруджанския земеделски институт

„Тази година третирането няма да донесе допълнителен добив“, отбеляза още през април 40-годишният швейцарец, който снима своите цъфтящи полета с рапица и ги публикува в Twitter.

Индермюле обяснява успеха на земеделския си подход с факта, че той отглежда рапицата си в район, който е приятелски. Има много малко плевели и добра почва.

Плевелът Viola arvensis се появява в сеитбооборота ми едва на всеки десет години, споделя фермерът.

Заедно с местния университет Андреас Индермюле извършва изследователска дейност. Реколтата му от рапица е създадена директно без предварителна подготовка на почвата и като принцип за анализ на почвата фермерът използва метода на Албрехт Кинси, който е от съществено значение за развитието на растенията. Като резултат през последните години болестният натиск е намалял масово, съотношението на хранителните вещества е добре балансирано, а почвата е здрава поради намалената обработка.

На полето, където сега има рапица, швейцарецът преди е отглеждал царевица, след това соя. Преди да засее рапица през есента, е имал покривна култура. Радва се, че е устоял на изкушението да направи превантивни пръскания. Успехът на реколтата от рапица тази година е подпомогнат и от мразовитата и влажна пролет.

В регион с приблизително 1000 литра валежи годишно бяха необходими здрави нерви, за да устоите на „изкушението“ да не се прилагат превантивни третирания, споделя Андреас Индермюле. Той не смее да заяви категорично, че ще има този късмет през следващите години.

Според моя опит едно негативно събитие често е последвано от две или три положителни. В селското стопанство определено движение е съвсем нормално. Чувам това и от други компании, за които работя като предприемач. Това е динамичен процес, споделя земеделецът.

Андреас Индермюле управлява ферма от 40 хектара, която се намира на около 20 километра източно от Берн. Отглежда различни видове зърнени култури, захарно цвекло, рапица, соя и царевица. Притежава и няколко ферми за угояване.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Практически урок: Как се прави биоземеделие в Италия?

За компостните чайове - интересни факти и приложение

Германските фермери охладняха към биоземеделието