Рекордна цена на пазара на земеделска земя бе регистрирана в уебсайта на Министерството на земеделието и развитието на селските райони (MADR) в Румъния. Собственик поиска почти 20 000 евро за хектар земя. Парцелът се намира в окръг Прахова, съобщава изданието Economica.net.

Колко пари, апартаменти и ниви декларира ръководството на МЗХГ?

Тази година големите обработваеми земи, трудни за намиране на румънския пазар, се търгуваха на цени между 1700 и 6700 евро на хектар, при малко по-високи стойности спрямо година по-рано, сочи анализ на Economica въз основа на данни на Министерството на земеделието, което е длъжно да публикува сделки с обработваема земя по-голяма от 30 хектара. Информацията се отнася до оферти, приети от инвеститорите, а не до оферти на пазара като цяло.

Най-ниската цена на хектар през 2021 г. беше 1400 евро. Имотът бе в окръг Долж, където всъщност фермерите станаха свидетели на друга трансакция - 5500 евро на хектар.

Най-скъпият хектар земя в окръг Долж беше продаден за 7600 евро. Парцелът беше около 65 хектара. Преди година в същия окръг бяха извършени сделки с парцели, по-големи от 30 хектара, при цена от 6300 евро на хектар.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тайно ожънаха чужда слънчогледова нива

Общински ниви отиват на търг за наем от 5 години

24 хил. дка земеделска земя става горска