"Подарявам 1500 литра качествено краве мляко на ден“ - това обяви чрез фейсбук профила си млекопроизводителят от новозагорско Михаил Тачев. Животновъдът предпочита да дари млякото, което произвежда ежедневно, вместо да го продава на млекопреработвателните предприятия на цени много под себестойност. 
[news]
В знак на потест срещу ниските изкупни цени, Тачев търси заинтересовани организации /социални домове, болници и др./, на които да дари произведеното мляко. Ето какво гласи и цялото съобщение на фермера, публикувано в социалната мрежа:
 
„Подарявам 1500 литра качествено краве мляко/ 4%масленост, 3.5 протеин под 100000 микроорганизми и под 200000 соматични клетки / на ден!
Ще го подарявам но за малко пари няма да го продавам! 
Трябва да сложим край на това което става с българско производство! 
Ако има заинтересовани организации/социални домове, болници и др./да се свържат с мен!“

Пред Фермер.БГ Михаил Тачев заяви, че не протестира само срещу ниските цени, а срещу разделението на производители и преработватели: "Цените в търговската мрежа не са паднали, дори са се увеличили, а изкупните цени на млякото започват да падат. Разликата се губи някъде. Миналата година моята ферма е реализирала 96 хил. лв. по-малко приходи при положение, че съм произвел с 10 тона повече мляко спрямо 2014 г. Значи тези пари са останали някъде..."

На въпрос очаква ли и други фермери, недоволни от изкупната цена на млякото, да последват примера му, Тачев отговори: "Ако губят, трябва да са последователи. Ако наистина искат да си извоюваме правата, трябва да вземе наистина по-крути мерки, иначе няма да стане. Знам и начинът, по който нещата могат да се случат и той е фермерите да се сдружим, да направим собствени предприятия, да сключим договори с магазинните мрежи, да си правим ние цените и да получаваме това, което заслужаваме, както е моделът в Западна Европа. На този етап обаче това няма как да се случи в Българищ, защото няма с кого да се сдружиш", коментира фермерът.
 
Както Фермер.БГ писа, животновъди алармираха, че за първи път мандрите намалиха цените на млякото през януари: „През януари месец да ни намаляват цените на млякото, никога не е било“.Това заяви в интервю за Фермер.БГ животновъдът Филип Малев от сливенското село Самуилово, като каза, че цените на литър мляко са около 60 ст/литър, а при по-малките фермери цената е още по-ниска - поне с 10 ст. по-надолу.

София БЕЛЧЕВА