Най-голямата тиква в света бе представена на “Големия тиквен фестивал” в италианския град Печоли в региона Тоскана. Гигантският зеленчук тежи над 1200 кг, информира местното издание PisaToday.

Домати гиганти отглежда бивш моряк

Есенните тиквени фестивали стават все по-популярни в доста страни. Изключение не прави и Италия. Тази година фестивалът на тиквата се реализира за десети път. Негов организатор е асоциацията “Club Lo Zuccone”, създадена през 2011 г. с цел популяризиране на отглеждането на гигантски зеленчуци и плодове.
 
Фестивалът тази година се проведе в рамките на 3 дни и включваше различни събития: дегустация на улична храна, крафт бира, запознаване с работата на различни занаятчии, изложба на земеделска техника, музикални изпълнения и др. Главното събитие, разбира се, бе меренето на огромни тикви, донесени от всички краища на страната.
 
Победител в необичайното съревнования стана фермерът Стефано Кутрупи. Той е отгледал тиква с тегло 1226 кг. По този начин той подобри световния рекорд, който бе поставен преди 5 години от белгиеца Матиас Вилемейнс. През 2016 г. той представи тиква, която тежи 1190 кг.
 
Новото постижение е официално и е записано в Книгата на рекордите на Гинес. Предстои Кутрупи да вземе участие в шампионата на Европа, който ще се проведе тази година в Щутгарт, Германия.
 
Кутрупи и неговите подгласници получиха освен признание и финансова награда. За първото място възнаграждението бе 1500 евро и по 2 евро за всеки кг над националния рекорд на Италия. Участниците, класирали се от второ до осмо място, получиха суми в размер от 50 до 800 евро.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Рядък овен бе продаден за 3700 евро

Лабиринт в царевицата - лятно забавление за малки и големи

Арашан - нова порода гигантски овце