За първи път в България тази година е постигнат рекордния добив от 1330 кг/дка от българския сорт Аполон (СК4). Това съобщи за Фермер.БГ доц. Марина Марчева от катедра „Генетика и селекция" в Аграрен Университет – Пловдив. 
 
 
Това е мека пшеница с добри хлебопекарни качества, добра студо и зимоустойчивост, висок добивен потенциал.
Фермерът, постигнал този резултат е Марин Маринов от село Подел, Долна Митрополия. 
Неговото стопанство е от 48 000 дка. Миналата есен решил да засее 120 дка с Аполон и други 120 със сорта Лазур – отново български сорт. 
 
Преди да засее семената, той е използвал бактерии, за разграждане на вегетационната маса, която остава от предишната култура. Те по-бързо минерализират всичко, което е останало в корените.
 
„Не използваме вече дискова брана, а използваме стърнищен култиватор“, обясни Маринов за Фермер.БГ. 
Другото съществено за този рекорден добив е използваната посевна норма - 20 кг/дка. По думите му това е изиграло голяма роля за резултатите.  
 
 
„В България масово се слага 28- 30 кг/дка посевна норма. Това са старите традиции. Чрез новите машини може да се определи точно колко семена изсяват, това може да се прецизира до много голяма степен. Вече се коментират много по-малки посевни норми от 20 кг и надолу дори за българските сортове. Използването на двойна посевна норма е безобразие.
 
Така се дават повече пари за семена, а няма и толкова хубави добиви“, обясни доц. Марчева. Според нея има много голяма вероятност точно малката посевна норма да е причината за този висок добив. 
 
Напролет Маринов е добавил и микроелементи, за да подхрани растенията. 
„В България от години не се слагат такива. Хората смятат, че ги има в излишък и им идва малко като козметика. Преди 20 години учехме, че тези неща имат съвсем малък принос към общия добив.
 
Последните години се оказва, че ако не се сложат микроелементи добивът става 600-700 кг/дка максимум. Старите агрономи не вярват изобщо на тези числа, които се получават като 1 тон, защото никога не са използвали микроелементи, а те са изключително важни“, коментира Марчева. 
 
По думите на Маринов от сорта Аполон е изкарал 1330 кг/, а от Лазур – 1200 кг. 
Разликата между двата сорта е, че ск4 има силна братимост, а Лазур е с многоцветков клас. Той има много повече зърна в един клас. Има много по-малко братя, но класовете са много дебели. И при двата посевната норма е много ниска и в случая е съобразена с препоръките, обясни доц. Марчева.  
 
По думите й Аполон е високо интензивен. Той е регистриран преди 5 години.
„Има много хубави резултати в цялата страна, но никога досега не е правена 20 кг посевна норма и микроелементи. Така е позволил на растенията да братят. Така са се формирали множество класове. След това напролет е дал микроелементи. Те са позволили достатъчно добро хранене и да се заздрави стъблото, така че да не полегне и да не се загуби част от добива“, отбеляза Марчева. 
 
 
В България за първи път се постигат такива резултати, при това не от опитно поле, а от цяла нива. 
Рекордът за света е 1652 кг/дка, постигнат във Великобритания. 
 
„В България имаме много по-кратка вегетация - време за развитие на растението, формиране и наливане на зърното. Климатичните условия са по-сурови - имахме тежка зима, засушавания напролет, след това късни студове по време на цъфтеж - класовете на се озърняват напълно. Мислихме, че нямаме шанс за подобни  резултати. А в последните години фермерите масово се ориентираха към западната селекция с идеята, че е по-продуктивна“, коментира Марчева.