Семейна ферма от град Левски, с над 30-годишна история в животновъдството, впечатли посетителите на Националния събор на овцевъдите с нестандартен млечен продукт – биволско и краве мляко с розова вода. Антон Антонов, син на фермера Иван Ечев, разказа пред Агри.БГ за пътя към тази иновация и предизвикателствата при нейното създаване.

„От седем години се занимаваме с преработка на собствената ни продукция. Имаме около 150 крави и решихме, че е време да направим нещо, което го няма на пазара“, споделя Антонов.

Идеята за добавяне на розова вода към млякото реализира заедно с Петър Симеонов от „Krimas“, като резултатът е плод на многобройни експерименти и немалко неуспехи. В крайна сметка, фермерите успяват да създадат завършен продукт, който се отличава със свежест и оригиналност. В него има добавен и мед.

„Дори в последния момент правихме етикети, банери, реклами. Не бяхме сигурни дали ще стане готов за продажба, но успяхме и сме много щастливи“, разказва още Антон Антонов.

Семейството залага на късата верига на доставки и директната продажба чрез фермерски пазари и специализирани магазинчета. Продуктите им вече се предлагат във Велико Търново, а отскоро могат да се намерят и във Варна.

Антонов споделя, че клиентите се делят на два основни типа – тези, които търсят традиционни млечни продукти, и онези, които искат нещо ново и нетрадиционно.

„Колкото повече различни продукти предлагаш, толкова по-атрактивен си за клиентите. Това е пътят – да преработваме сами млякото си. Ако разчитаме на някой друг да ни продава продукцията, няма как да се случат нещата“, категоричен е младият фермер.

Семейното стопанство на Иван Ечев не просто оцелява в условията на пазарни трудности, а показва как с креативност и упоритост традиционното българско млекопроизводство може да намери нов облик и нови пазари.

Подкрепете независимата журналистика