Най-съществените проблеми в месодайния сектор идват основно от кланиците. По закон те трябва да правят т.нар окачествяване на месото. От много години насам забелязвам, че теле, крава, юница - всичко минава за телешко, без значение каква е възрастовата група на животното. А по принцип не трябва да е така. До 20-22 месеца е теле, след това минава вече към говеда, съответно месото вече е говеждо, което има много по-ниска цена. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 

Това коментира за Агри.БГ младият говедовъд от Пазарджишко Иван Стоянов. Той стопанисва 1000 дка земя и се грижи за 140 говеда от породите Абърдийн Ангус и Херефорд. 

Решението на проблема с кланиците дори и след отпуснатата преди време субсидия, Иван вижда в лицето на държавата.

"Според мен определено държавата трябва да се намеси, да направи някакво регулиране на пазара. През 2017 г. бях в САЩ и там видях точно такова нещо. Там си има държавна структура, която отговаря точно за окачествяването и във всяка една кланица има представител, който следи абсолютно всички процеси", обясни Иван Стоянов.

Проблемите определено са много, но решения има. Едно от тях е кооперирането на производителите. 

"Малко преди пандемията съм превъртал между 2000 и 3000 животни. Кооператив в България за съжаление повечето хора свързват това с измама, заради историята назад. Трудно е кооперирането, много трудно, защото хората нямат вяра. Не вярват на кооператива. И общо взето сам постигам повечето неща.

За мен пътят към успеха е кооператив. Сам ще ми е доста по-трудно. Един голям необятен пазар - например най-близкият до нас е Турция. Въпреки че те работят на квоти. Да, можем да вземем квота, но не можем да я изпълним. Това е проблемът. Другото е, че нашият пазар може би до някъде и мисленето ни е, че като чуем, че някъде се открива хубав пазар и всеки иска от първата сделка да стане милионер. Общо взето това води до провала на повечето сделки", убеден е младият фермер.