Опитваме се да накараме младите хора да възприемат животновъдството и земеделието като потенциална тяхна професия. Това е една от мисиите на Петър Петров - фермер от Габровското село Съботковци и председател на Националната асоциация на младите фермери в България (НАМФБ).

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Младият фермер затваря цикъла на стопанството си през есента на 2019 г. Той разполага с ферма, комплекс с къщи за гости и мандра по Наредба 26. Всичко това реализирано със собствени средства и техника втора употреба.

“Работим и с деца от детски градини, училища и университети, като идеята е да дойдат да видят на терен животните, да се запознаят с фермерските процеси. По този начин се надявам да успеем да ги накараме да възприемат животновъдството и земеделието като потенциална тяхна професия”, каза Петър.

Хората и по-точно работната ръка остава най-големият проблем в земеделието.

“Габрово е със застаряващо население. Дори демографският проблем тук е доста силно изявен. Липсват млади хора, които дори и за висока заплатя, да работят в земеделието”, сподели той.

Не липсват обаче плановете за бъдещето - сериозни и чисти като природата на габровския балкан.

“Иска ми се да мога да разширя обема на фермата и мандрата в ново помещение. И тъй като използвах съществуващ сграден фонд, искам да го изместя, тъй като за две години открих някои грешки, които сме направили. След като го преместя ще успея да си улесня и работата. Искам да повиша и стадото, за да мога да си позволя още работници”, добави Петър Петров.