Очакваме планираните плащания до всички земеделски производители да бъдат изплатени в срок до края на годината, както беше досега. Това коментира пред Агри.БГ Георги Николов, животновъд от село Вълчитрън, Плевенско.

Ето как ще се прекрати практиката с виртуалните животни

“Надявам се служебното правителство да се справи с това, защото в тази тежка година и суша, много фермери ще прекратят своята дейност. Ние сме пред фалит, няма какво да се заблуждаваме. Служебното правителство не може да предприеме много мерки без Народно събрание, но предполагам, че поне с плащането в срок ще се справят”, каза фермерът.

Освен плащане на субсидиите в срок, нещо, което със сигурност трябва да свърши служебното правителство и в частност екипа на земеделското министерство, е изпращане на окончателния вариант на Стратегическия план на България в Брюксел.

“Когато беше моментът за изпращането на Плана от министерството казаха, че всичко е наред. След това го върнаха с поправки. На какво се дължи това? Значи има някой, който не е бил компетентен и сега се прави наново. Ако не одобрят Плана ни, няма да получим заслуженото за това, което произвеждаме. И то не само ние, но и всички други земеделци. Нека не се заблуждаваме, ние сме тези, които произвеждат - животновъди, зърнопроизводители и овощари. Заводите могат да спрат работа за един месец, например, но ние няма как да спрем”, категоричен е Николов.

Какви са сбърканите модели и ще успеят ли да се направят корекциите в срок предстои да разберем. В интервю за Агри.БГ служебният земеделски министър Явор Гечев коментира, че “има тежко закъснение по Стратегическия план”.

По думите на Гечев, амбицията на ресорното ведомство е до края на октомври месец да са отговорили на всички забележки на ЕК, а ако има нещо за изчистване, то да стане до Нова година.

Според животновъда Георги Николов има едно нещо, което все не е както трябва досега и то не само при изготвянето на Стратегическия план.

“Много приказки, а малко действия. Това ни куца!”, заключи животновъдът.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg