Една нощ от нивите на румънска ферма изчезват близо 26 бали с люцерна. Крадците вероятно са дошли с високопроходим автомобил с ремарке, а щетите се оценяват на над 10 000 леи (4 000 лв.). Сега за главите им е обявена награда. Всеки, който е видял крадците или има друга ценна информация, която ще помогне на полицейските власти, ще получи 1500 леи (около 600 лв.), пише Agroitel.

Пчелар: Крадат ми стотици килограми мед ежегодно

Илеана Война, управител на фермата и инженер по образование, допълва, че в стойността на откраднатите бали не са включени труд и дизел, а те не са евтини.

Стопанството на Война се намира близо до община Турдаш, окръг Хунедоара. Тя управлява семеен бизнес заедно с децата си. Отглеждат животни и произвеждат фураж. Готовата продукция предлагат в собствен магазин в община Оръстие.

Откраднатите бали са били предназначени за фураж за животните във фермата, в която има 850 овце и 112 говеда.

Ако бяха взели 2-3 бали, нямаше да викаме полиция. Те обаче взеха 26, една бала струва 400 леи (близо 160 лв.). Така че те открадната от мен повече от 10 000 леи. Не влагам труда и дизела, използван за косене, казва Война. Тя ще даде на всеки 1500 леи, ако информацията, която предостави, доведе до залавянето на крадците. По думите й, всяка година се краде в селото.

В момента служителите на реда проверяват всички камери по обществените пътища за установяване на крадците. Подадена е и жалба в полицията, която е дошла на място и е заснела следите.

Честно казано, нямам големи надежди, че крадците ще бъдат открити, казва още Война, която сега има още една грижа - да осигури достатъчно фураж за животните през предстоящите студени месеци. Това лято в Румъния бе горещо и сухо.

Животните престояха в обора повече от два месеца. Пасищата бяха практически сухи, споделя фермерката.

Държахме цялото стадо крави в обора от юли до септември, повече от 2 месеца. Тези 118 крави всъщност се хранеха от бали и царевица. Нямаше паша. Имаме пасища, но през юли и август пасището изгоря, допълва Война. Нейната семейна ферма може да се похвали с успех през последните години. Бизнесът се развива. Произвеждат и преработват мляко, създават сирена и други млечни продукти, а след това ги реализират в собствен магазин. През пролетта ще отворят и кланица за животни.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Крадци ожънаха 30 ха слънчоглед и си тръгнаха с реколтата

Неизвестни крадци отмъкнаха 210 кг орехи

Заради кризата зачестяват кражбите на електроника от комбайните