Администрацията наказа българските деца и българските производители. Така Цветан Цеков, биопроизводител с над 2000 дка ябълки, круши и вишни от Ботевградско, коментира в разговор с  Агри.БГ темата за т.нар. Училищни схеми и исканите, но обаче непстигнати, промени в Наредбата за схемите.

Министерството към биофермерите: Знаем проблемите и какво да проверяваме на терен 

“За пореден път се оказва, че безхаберието и липсата на носене на отговорност от държавната администрация наказа българските деца. Това стана, защото нямат правото да консумират повече българска и то биологична и чиста храна.

Имаше споразумение между политическите формации, всички се биеха в гърдите и казваха, че ще се увеличи максилано присъствието на българската храна, на българските полодове и зеленчуци в обществения сектор, в училищата, в детските градини. Това не струва абсолютно нищо на държавата, тъй като така или иначе се харчи ресурс по тези програми. 

Ние сме в основата поне половината от тези храни да са български. Тази година трябваше да бъдат вдигнати на 70%, да бъдат вдигнати биологичните доставки, но някъде нещата се премиха и според мен лобито на вносителите, на тези, които се занимават с реализирането на този процес, в който има нелегална стока, внесена по втория начин, надделя, защото това са част от гарантираните им пазари - през борси, доставчици и търговци”, обясни мнението си Цеков.

Още през месеците март и април трябваше да бъде променена наредбата, която ежегодно регламентира как и по какъв начин да функционират Училищните схеми. В нея е записано колко от доставките да бъдат от български доставчици и съответно биологични. 

“Имаше всеобщ консенсус по тази тема, проведоха са работни групи, консултативен съвет. Участва браншът, представители на министерството на земеделието, доставчици... Единодушно беше решено да бъдат вдигнати като брой доставките на български и биологични производители”, сподели Цеков. Всичко това бе описано в наредбата и бе публикувана за обществено обсъждане. 

“Обаче, там някъде, в министерството на земеделието, нещата бяха потопени. Когато попитахме какво се случва, зам.-министър Тодор Джиков, ресорен на тази схема,  отговори, че МЗм си е свършило работата. След изтичането на срока за обществено обсъждане, тя трябвало да бъде парафирана от министерство на финансите, но те не били върнали тези документи. И там някъде се премиха нещата и никой повече не е направил нещо по този въпрос!”, обърна внимание производителят.

Защо след като и без това има огромен проблем с този сектор, след като всички държавни институции искат да помагат, наливат се миилони средства, борим се за пазари, опитваме да възпитаваме нашите деца в традиционните производства и вкусове, тези институции, с цялото си безхаберие гилотинират тази мярка. Не дават да се развива и попада в ръцете на онези спекуланти, търгаши, които налаг всякакви боклуци, защото липсата на контрол изопачи тази така прекрасна мярка, смята Цеков

Филисофията на мярката е такава - да се стимулират местните производители.

Това е едно огромно двуличие и безхаберие, добави производителят.

“Тази наредба в предходни години се променяше в септември, октомври, за да обслужва някакви лобистки интереси, и можеше да бъде администрирана за по 10-15 дни. А сега не им стигнаха 6 месеца! На 4 юли изтече срокът на общественото обсъждане. Оттам насетне тя трябва да бъде администрирана и да може да функционира програмата от 15 септември”, аргументира се Цеков.

Според него така се показва дефектът на администрацията. 

“Има болест в нея и тя функционира тогава, когато има личен интерес. Колкото и да се засягат, тези хора получават заплата и това са част от техните задължения”,  посочи очевидния факт фермерът. 

Той смята, че има два варианта. 

“Ако не им е въздействано, тогава не са годни да си вършат работата и не им е мястото там. Ако пък са годни, но има нечие външно въздействие - това също е проблем. 

А така се опорочава една прекрасна мярка, която заради липсата на контрол се превърна в арена на измами”, заключи земеделският производител.