Традиционният пролетен натиск върху изкупните цени на млякото вече е започнал. Това се прави умишлено от мандрите, споделят фермери в социалните мрежи.

Четете още: Самет Басри: Ние работим от полето до трапезата

 

Мляко няма, но въпреки това преработвателите не искат да плащат добре за суровината. Между 72 и 75 стотинки е в момента масовата цена за литър мляко в Пловдивско. Има производители, които получават по 60 ст./л за малките си количества суровина“, коментира за Агри.БГ Петър Карадамянов от сдружение на производителите Ривър Милк.

Неговата ферма се намира в пловдивското село Долна Махала. През миналата година той и колегите му подаряваха млякото си, поради тоталния отказ да бъде изкупувано. 

От думите му става ясно, че две-ти големи мандри диктуват цените и всички други преработватели се съобразяват с това, тъй като не са конкурентни с малкото си производство.

Той подлага под съмнение довода на преработвателите, че веригите им извиват ръцете, защото по неофициална информация, едровите цени на мандрите изобщо не са ниски. 

Петър Карадамянов: В момента и два лева да ни дадат за литър мляко, ние няма как да си увеличим количествата, защото това е капацитетът на отрасъла.

Сега е пикът в производството на мляко и количеството не е повече от 20-30 на сто от необходимото да се изхраним в страната, добави фермерът.

През отминалата зима 3-4 ферми в региона с хубави животни под селекция са разпродадени.

„Приключиха хората да работят и излязоха окончателно от животновъдството. Ако тези ниски цени се задържат до есента, тогава ще има нова вълна с ликвидиране на ферми“, споделя той. 

млекарка - изкупуване на мляко, Хасковско

„Светът говори за зърно от Украйна, но трябва да знаете, че млякото там е наполовина по-евтино в сравнение с Румъния и Европа“, съобщи през седмицата в интервю за agrointel.ro Дорин Коджокару, президент на Румънската асоциация на работодателите в млечната промишленост. Той повдига въпроса, че Румъния трябва да осигури нуждите си от мляко за преработка, така че националният пазар вече да не е уязвим от внос.

Проблемът е напълно идентичен в нашата страна, а може би и по-сериозен, като се отчете ситуацията в млечното ни говедовъдство. 

„Украинското мляко е по-евтино наполовина от европейското, защото там нямат толкова много инстанции, които да го контролират. Хората са във война и цените се определят по друг начин, а не пазарно. Освен това дори и млякото да е качествено, докато дойде до тук качеството му пада.

Едно поне е ясно – преди преработвателите казваха, че млякото е румънско, унгарско и т.н, но сега направо заявяват, че пазаруват от Украйна“, коментира Петър Карадамянов появилите се информации, за среща между едната от българските асоциации на млекопреработвателите и украински търговци на суровина.