От около две седмици изкупната цена на пилешкото скочи от 3,00 лв. на 3,20 лв. Това съобщи птицевъдът Иван Калчев за Агри.БГ.

Птичи грип превзе птицеферма в Полша

Пилешкото месо обичайно поевтинява през зимния период и започва годишното си увеличение към пролетта.

По прогнози на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство среднта цена на пилешко кланичното тегло през януари 2020 г. трябваше да бъде около 2,85 лв./кг, след като декемврийската беше 2,90 лв./кг.

Картината, обаче се оказа различна.

В данните на МЗХГ, касаещи пилешкото месо, цените на дребно не се променят забележимо през последните две седмици. Но в началото на търговската верига, при изкупуването на продукцията, вече се забелязва поскъпване от около 7%.


Иван Калчев: Ситуацията с птичия грип и салмонелата в Полша може би оказаха благоприятно влияние върху нашия пазар. А Африканската чума по свинете насочи вниманието към пилешкото и увеличи търсенето му. Смятам, че това са двата основни външни фактора, които доведоха до необичайното повишаване на изкупните цени,

В началото на 2020 г. зараза от птичи грип обхвана голяма ферма в Полша, а през декември бяха открити и няколко случая на салмонела, включително в месо внесено у нас.

Това доведе до ограничаване на вноса и постоянни проверки от БАБХ на полското птиче месо в България. Прогнозите на Калчев са, че тази година ще бъде по-добра за птицевъдите у нас от предходната.

Друг благоптиятен фактор за птицевъдите, е все още липсата на голямо застудяване, което е добре по отношение на заразите. Птичият грип обикновенно идва с падането на температурите.