Добивите при нас са нормалните за региона. Не сме ударници, нямаме и претенции затова. Не винаги високите добиви означават, че си най-добрият. Това каза Иван Иванов, земеделски производител от Шуменско пред камерата на Фермер.БГ.
 
 
Иванов обработва около 15 000 дка със зърно, около 275 от които са с лозя. Фермерът залага на основните култури – пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед и царевица.
 
„Прибрахме слънчогледа и рапицата. Осната царевицата. Добивите ни са нормалните за региона. Благодарни сме тази година на времето, че нямаше валежи по време на пребирането на реколтата“, обясни фермерът.
 
По думите му тази година земеделецът няма и пропаднали площи.
 
„При нас времето не изигра лоша шега по време на прибирането на реколтата, но имам колеги, за които знам, че пострадаха заради климатичните условия“, каза Иванов.
 
По оперативни данни на Министерството на земеделието, храните и горите, към 13 септември 2018 г.,  жътвата на основните есенници е приключила в цялата страна.  По техни данни са добити 5 401,4 хил. тона пшеница, 501,2 хил. тона ечемик, 456,2 хил. тона маслодайна рапица, 13,7 хил. тона ръж и 54 хил. тона тритикале. 
 
Прибирането на реколтата от маслодаен слънчоглед и царевица в страната се движи с по-бавни темпове в сравнение с миналата година, като и при двете култури засега се отчитат чувствително по-високи средни добиви – съответно с 16,5% и 40,8%.