Иновациите в гастрономията в наши дни идват от различни посоки. За фермера Ерик Стегинк, който също така е и един от основателите на популистката фермерска партия BBB в Нидерландия, вдъхновението идва от сладоледа и отглеждането на свине. На прага на лятото неговият сладолед от мляко от прасета вече е хит и привлича нови и нови посетители във фермата му Piggy's Palace. Тя е необичайна и с това, че може да видите прасета на пързалки, съобщава местната телевизия Oost. 

Биомандра експериментира със сладолед от боза и сок от рози

Ерик Стегинк е родом от село Батмен, което се намира в източната част на Нидерландия. Започва да прави сладолед от свинско мляко преди две седмици. Наричан „прасешки сладолед“, новият деликатес е хит сред посетителите на фермата. 

Хората много го харесват, почти изчерпахме първите запаси, казва фермерът.

Необикновеният сладолед е описван от посетителите като "малко мазен, хубав и кремообразен" и също така “вкусен”. Неговата популярност може би не е никак случайна. Нидерландците обожават сладолед от козе мляко. От 2011 г. на вътрешния пазар се предлага и от камилско мляко. 

Свинското мляко наподобява повече кърмата, сравнено с кравето мляко по отношение на липидите и мазнините. Има по-силен вкус, който се определя като "игрив". Съдържа около 8,5% мазнини, в сравнение с 3,5% в кравето мляко. 

През 2015 г. фермата на Стегинк стана първата в света, която произвежда комерсиално сирене от свинско мляко в производствен процес, който според него е „адска работа“.

Толкова време и толкова литри са необходими за един килограм сирене, че е много скъпо. Този сладолед също отнема време, но за него ни трябва по-малко мляко, отбелязва нидерландецът.  

Неговите 250 свине майки трябва да бъдат доени на ръка, тъй като не е разработена машина за доене на прасета. В миналото се е смятало за неосъществимо от търговска гледна точка.

Свинята дава мляко около 12-14 пъти на ден. Събираме млякото в малък съд. Прасенцата пият мляко от няколко свине майки тук, така че никога нищо не им липсва, отбелязва още Стегинк.Вижте още:

Син мед - новият хит на пазара

Гърците споделят как да печелим повече от овчето мляко

България в топ 4 на вносителите на сухо мляко от Украйна