Подпомагането за производителите на череши с пропаднали площи е добре дошло. Това каза Ивайло Борисов, черешопроизводител от Кюстендилско за Фермер.БГ. В момента той стопанисва 70 дка с вкусния плод.
 
 
От днес до 20 октомври производители на череши от областите Кюстендил, Пазарджик, Сливен и Стара Загора, с издадени протоколи за 100% или до 100% щети, могат да кандидатстват за минималната помощ de minimis. Документи се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, а според Борисов помощта е от полза.
 
„Тези, които имат протоколи от областните дирекции ще вземат по 200 лв. на дка. Други години нямаше такова неща. Миналата година по общия ред, производителите взеха малко под 100 лв.“, обясни земеделецът.
 
 
Преди време Борисов беше коментирал за Фермер.БГ, че повечето стопани не са знаели за възможността за обезщетение и не са взели подобни протоколи.
 
„Повечето предпочетоха да слагат фалшиви фактури, които всъщност какво представляват - продаваш нещо, което не си произвел, за да можеш да си вземеш парите по обвързаното плащане“, коментира Борисов. 
 
Въпреки съмнението в производителите, de minimis е отпуснат, а общият одобрен ресурс е в размер на 141 000 лв.