Тази година освен на традиционните култури, заложихме и на не толкова традиционни за региона. Имахме и ечемик просто последният дъжд, който дойде и с градушка, донесе загуби. Към момента почти 40% е загубата. Като качество смятам, че ще бъде добре, но просто продукцията я няма. Това коментира земеделските производител Митко Янакиев от ямболското село Каменец за Фермер.БГ.
 
 
Фермерът обработва 14 хил. дка със земя, разпределени спрямо сеитбооборотния план на стопанството. Като цяло разпределението на есенниците спрямо пролетниците е максимум 60/40.
 
„Като нетрадиционни култури се опитахме да вкараме грах, нахут, опитваме се да сеем ръж и лимец. Култури, които опитваме да видим дали могат да се получат при нас и при нашите условия. В същото време и продукти, които се търсят на пазара.
 
За първи път ще заложим на нахут, досега имахме фуражен грах и се оказа, че не е много удачен вариант за нашия регион, тъй като когато е много преовлажнено е проблем, отделно имахме суша и високите температури изгориха културата“, обясни Янакиев.
 
По думите му за добиви все още не може да се говори.
 
„Много е рано да се каже в момента, защото почти не сме работили. При нас беше много мокро и на практика, това ни е третият ден (бел.ред 3 юли 2018 г.), който успяваме да влезем. Ечемик също имахме, но там последният дъжд, който дойде и с градушка донесе много загуби. Очакваме среден добив около 250-270 кг/дка“, каза земеделският производител.
 
Според него качеството на реколтата ще бъде добро, но за сметка на това продукцията липсва. 
 
„Имахме и рапица, но също не сме доволни, защото беше много преовлажнено, не успяхме да влезем и да напръскаме. Добивите при нас са особено символични, около 100 кг/дка“, разказа Янакиев.