В стопанството на Виктор Кишка работят само четирима души. То се намира в село Любомирки, Украйна, и се простира на 800 ха. Мъжът признава, че благодарение на агрегат, който създава сам, не изпитва проблем с работната ръка. Машината работи на принципа на Strip-Till, пише pravda-kr.com.ua.

Призив: Министерството да помогне на сектора за закупуване на техника

С помощта на агрегата последните години Виктор се радва на добра реколта, значително пести разходи за гориво, а също така и за ремонт на техниката. От това печелят и работниците му, които се радват на по-високи заплати. Технологията Strip-Till представлява обработване на почвената повърхност ивица по ивица, като разстоянието между тях остава покрита с растителни остатъци. С нейна помощ земята задържа повече влага и получава повече хранителни вещества.

Виктор Кишка вижда за първи път агрегат за Strip-Till на семинар в Полтавска област и той силно го заинтригува. Разбрал цената му и поразпитал какво точно представлява. След като преценил, че машината не е по джоба му, решил, че ще пробва да сглоби сам своя агрегат. Взима като база сеялка и прикрепва към нея дискове, лапи и други компоненти. Използва втора ръка части, които са в добро състояние и внос. Крайният резултат е 11-редов агрегат. Вложените пари в него са 400 000 гривни (23 600 лв.)

"Обработваме ивица с ширина 25 см. Земята между ивиците почива една година. Колкото по-малко обработваме и обръщаме земята, толкова по-малко плевели имаме. С агрегата пестим разходи за дизел. Когато окосим царевицата, оставяме стеблата за зимата. През пролетта надробявам остатъците, определяме ивиците, торим и сеем. Когато обработваме по-малко площ, разходът на гориво е 20 литра на ха. При традиционните технологии разходваме по 70-75 литра, защото трябваше да правим по две култивации", споделя Кишка.

Стопанството е намалило и разходите за торове. Ако досега подхранвали цяла земя, сега няма нужда. Като резултат разходите за торове са орязани наполовина.

"Първата година не усетихме особено подобряване на реколтата, тъй като нямаше с какво да покрием земята, т.е. от предходната година не ни бяха останали стебла и хранителни вещества. Спестихме от по-слабата експлоатация на техника. Тя работеше по-малко, съответно нямаше толкова нужда от гориво, ремонт, резервни части", допълва Виктор.

По негови наблюдения обаче на втората година добивите са се повишили, на третата - още повече.

"Разликата между традиционната технология и Strip-Till е 20%. Колкото по-дълго работим с новата технология, толкова повече хранителни вещества се натрупват в почвата, влагата се задържа, по-малко разходи имаме за торове и гориво. Реколтата се увеличава", заключва украинският фермер.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Калин Миронов: Заложил съм на машини с добра цена и качество

Американският ултравиолетов дракон на полето

Фермер изобрети конуси, за да увеличи реколтата си