„Никога не съм понасъл хора, които малтретират животни, но да видиш как някой удря бременна крава с лопата, това направо си е вбесяващо“ – така стопанинът Тодор Христов започва разказа си за случката, в която сам участвал в края на миналия месец.

Фермери осигуряват куп екстри, но пастири няма

Той отглежда стадо крави и полага максимални усилия животните да се чувстват добре. Затова след края на сезона за паша наел гледач, който да се занимава с животните. Намерил го по обява.

В началото уж говорели на един език и още преди да започне работа обсъждали надълго и нашироко как животните трябва да са добре нахранени, напоени, да им бъде почистено и да са спокойни.

„Особено бременните крави! Ветеринарят подробно ми е обяснил, че за тях стресът е нещо ужасно, защото адреналинът им се покачва, стават нервни, агресивни, не се хранят пълноценно, обърква се метаболизмът в организма им и какво ли още не. Да не говорим колко е важно това при самото раждане и отглеждането на теленцето“, обяснява Тодор.

Кандидатът за нов гледач бил напълно съгласен с изискванията на стопанина и затова се споразумели да заработят заедно.

„Първият ден наглед всичко беше добре, но на втория ден го чух да вика. Реших, че е моментно настроение и не обърнах особено внимание. Вечерта обаче си помислих, че няма защо да му се доверявам толкова, защото не го познавам достатъчно. На другия ден го оставих да влезе при животните и се заслушах. След няколко минути го чух да псува и чух нещо като удар. Надникнах през вратата и го видях как замахва с лопатата по една от бременните ми крави. Направо превъртях!“, споделя Тодор.

Въпреки, че се скарали, той му платил надница за двата дни и го изпратил да си ходи.

„Добре, че го видях навреме. Ами ако го бях назначил на договор?! Сега направо ме е страх да поглеждам обяви. Ще се мъча сам със семейството ми и това е“, твърди стопанина.

Според него животните се нуждаят от няколко важни неща и точно това ще се опита да осигури – топъл, сух и чист обор, спокойствие и пълноценна храна, защото това са основните предпоставки, които ще осигурят доброто развитие на бизнеса.