Млад животновъд, който отглежда над 250 овце, реши да реализира една своя идея, която все още се среща рядко в Румъния. Той си купи кланица и месарница от контейерен тип. По този начин може да продава директно прясно месо на потребителите, елиминирайки посредниците, информира сайтът Monitorul de Suceava.

Кланицата вече е сглобена и оборудвана. Тя има разрешително от Дирекцията за санитарна ветеринарна и хранителна безопасност (DSVSA) на град Сучава.

В Румъния вече има мобилни фермерски пазари

Този фермер е пример за добра практика, казва изпълнителният директор на DSVSA д-р Сорин Михай Вологенюк.

Той отглежда животни и има възможност да ги коли при отлични санитарно-ветеринарни условия. Инвестицията включва всичко, от което се нуждае, от хладилни помещения до месарница, за да можете да доставя месо до крайния потребител. Би било идеално да има колкото се може повече такива кланици за контейнери в окръг Сучава, уточнява той.

На 37 години той има смелостта да развие важен бизнес в отглеждането на овце

Репортери на Monitorul de Suceava се свързаха със Сорин Трифина, за да разберат повече. Мъжът е на 37 години и е първият вносител в Румъния на породата овце за месо "Jura". Той е инвестирал много пари и всичките си усилия в отглеждането на овце и изглежда подходът му е правилен.

Всички, които са успели в тази област, казват, че фермерът трябва сам да затвори производствения кръг и реших да опитам. Проучих доста предложения и успях да купя на лизинг кланица в контейнер за около 100 000 евро, споделя Трифина.

От есента искам да изляза на пазара с пушена пастърма, наденица и други продукти от овче месо. Искам да спомена, че става дума за месни овце, хората от Сучава вече правят разлика в качеството и търсят продукти именно от тази порода, казва още фермерът.

Благодарение на инвестицията си, Сорин Трифина вече има възможност да коли агнетата си, когато са с оптимално тегло, а не точно преди Великден. Това е така, тъй като може да произвежда месни продукти, които се продават по всяко време на годината.
 
Фермерът казва, че в краткосрочен план ще използва кланицата само за клане на овце от фермата си, но в бъдеще не изключва клането на животни от други животновъди. Кланицата има капацитет за клане от 200 овце на месец.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Уебинар: Овцевъдство и козевъдство в преходния период на ОСП

Очакват преброяването да "осветли" над 200 000 виртуални овце

Кланиците кандидатстват по de minimis за реализация на българско агнешко месо