Мариан Сергиев е земеделски производител от Пернишко. Той стопанисва 2500 дка земя, като културите, които отглежда са пшеница, слънчоглед, рапица за първа година. Тази година земеделецът за първа година залага на No-till технологията. Вижте какви са впечатленията и очакванията му, както и коментар по други теми от сектора.
 
 
- Много от производителите се насочват към No-till, Strip-till, Aqua-till технологиите, запознат ли сте с този вид обработка, прилагате ли някоя технология в стопанството си? 
- Тази година за първи път ще сеем слънчоглед с No-till технологията. Аз си падам малко иноватор, пробвал съм всякакви екзотични култури в моя регион, като нахут, соя и досега само удрям на камък. Надявам се да не е така и с тази нова технология. Засега съм лекичко разочарован, тъй като все още не можем да влезем да сеем. Имаше доста заплевеляване, което го пръсках и още не мога да обработвам и да сея. Засега съм малко разочарован. Един колега ме съветва за тази технология, той ми дава много надежди, но ще видим какво ще се получи, рано е още да се каже.
 
- Значи експериментирате и с нови култури. Защо обаче не се получи с тях?
- Пробвах да отглеждам и нахут, и соя. Една година и се отказах от соята. Просто несполучих. Ние сме и нависоко, надморската височина при нас е около 700-850 метра. Пазар има, поне аз успявам да продавам продукцията си. Цената не винаги ни устройства, но пазар има за всичко.
 
- Земеделието до голяма степен зависи от климатичните условия и метеорологичната обстановка. Често реколтата може да бъде компроментирана заради промяна във времето. Вие застраховате ли продукцията си? 
- Не, не застраховам. Аз искам, но не и застрахователите. Стопанството ми е разделено на няколко части. Застрахователите искат документи за земята, което мен не ме устройва. Схемите горе-долу ни устройват, стойностите, които ни дадоха бяха около 3 лв./дка. Аз искам да застраховам, тъй като една година пшеницата ми изгоря. Искам за застраховам тази пшеница, която минава покрай ЖП линията. 
 
- Друга тема, свързана с времето, е новата стратегия за борба с градушките. Предвижда се стопаните да плащат по 0.50 лв./ дка годишно. Смятате ли, че тази такса е във възможностите на стопаните и дали чрез тази стратегия ще се постигне ефектът, който се търси? 
- Аз съм в такъв регион, в който се съмнявам това мероприятие да се случи. Това може да се случи някъде, където има повече необработваема земя. Иначе съм съгласен с таксата. Не съм чул в Перник да има площадка за противоградна защита, но ако има или се изгради – съм съгласен с таксата, разбира се. Смятам, че ще се постигне ефект. 
 
 
- Сякаш вече е тенденция конвенционални производители да използват биопрепарати на полетата си. Вие прилагате ли? 
- Не, не прилагам. Аз съм много доверчив и ако някой дойде да ми го предложи, бих го опитал, но не съм имал такова предложение. Досега не съм се и замислял да използвам биопрепарати, но бих пробвал, определено.
 
- Особен проблем е изтощаването на почвата, вие обръщате ли по-специално внимание? Търсите ли подкрепа от специалист? 
- Непрекъснато се консултираме със специалисти и агрономи, само че те обичат химията и не знам докога ще изкараме така. Не смятам, че това е решение, но се доверявам на агрономите.
 
- Успяхте ли да очертаете площите си, имахте ли проблем с програмата ИСАК? 
- Все още не съм успял. Мисля, че вече се чертае, но имам записан ден за 20-ти април. Мисля, че вече се работи.
 
- Какви са цените на рентата във Вашия регион? Бихте ли направил съпоставка с предходни години, има ли някакви вариации в стойностите? 
- Около 15-20 лв./дка, доста са ниски. Те са в застой от 3-4 години. Като се има предвид, че моето стопанство обработва 5 от 9 категория земя, това е рентата, доста ниска.
 
- Как се справяте с работната ръка, колко души работят при Вас и наблюдавате ли недостиг? 
- При мен работят активно двама души и аз. Работниците ми са дългосрочни и са заети постоянно. Зимата имаме един сервиз и ги местим там, като нямаме работа, ходят там да работят. Въпреки това знам, че има недостиг на работна ръка, като говоря с мои колеги.
 
- Запознат ли сте със законопроекта за горивата, ще се отрази ли по някакъв начин на земеделците според Вас? 
- Не мисля, че ще се отрази на земеделците и ще окаже кой знае какво влияние.
 
- Голямо недоволство предизвика проектонаредбата за изкуствените условия, запознат ли сте, какво е вашето мнение по темата? 
- Не съм наясно с проектонаредбата, но това, което ми обяснявате, е доста нелогично, ако е така и наистина се приеме.
 
- Министър Порожанов вече от почти година ръководи министерството. Какви препоръки бихте му дал? 
- Не бих дал препоръки на министрите, те затова са на тези позиции, по-скоро те биха ни дали такива. Но като цяло съм доволен от ръководството, защо да не съм.
 
- В какво състояние е машинният Ви парк? 
- Машините ми са сравнително нови за моите възможности. Преди години си купих машини при последното отваряне на мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (бел.ред). Тогава взех телескопичен товарач, пръскачка, торачка, култиватор, дискова брана. Марката, на която залагам е Deutz-Fahr.
 
- Ще купувате ли нова техника тази година, каква? 
- Както казах машинният ми парк е сравнително нов и не, няма да си купувам.
 
- Какви семена, торове и препарати използвате? 
- Тази година съм торил с карбамид и амониева селитра на различни полета, по различен начин, по съвети на специалисти. Използвам и FERTIACTYL, това е продукт на Тимак Агро. От препаратите използвам по-популярните препарати на БАСФ и Байер, според зависи от заболяванията и плевелите.