Според младия фермер Ерик Борисов основният проблем на сектора към момента е липсата на подпомагане, което да помогне на животновъдите да оцелеят и през зимата.

Над 300 кг/дка среден добив от слънчоглед очакват в Добруджа

“Основните проблеми в момента са, че няма да има de minimis. Знаете, че по принцип във всеки един период в август месец го има това подпомагане, но тази година го нямаше. В момента това ни е един от най-наболелите проблеми”, каза животновъдът от село Ясен, Плевенско.

Не това обаче е всичко, което притеснява фермери и животновъди.

“Има слухове, които се твърди, че регулярните ставки, които са преходната национална помощ (ПНП) и Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) също ще бъдат орязани, заради постоянните избори, четвъртата COVID-19 вълна и т.н. Твърди се и че чак месец март 2022 г. ще ни бъдат изплатени. Въпросът е да избутаме зимата”, категоричен е Ерик.

Винаги когато се заговори за субсидии се появяват и обвинения, че това е единственото, което вълнува земеделците. Младият животновъд също коментира:

“Да, винаги има такива хора, които питат това - дали сме само за субсидията. В крайна сметка, ако влезете в нашия бранш и се захванете с нашата работа, ще разберете, че не е кой знае какво. Цените на фуражите скочиха с 40-50%, цените на тока също скочиха тройно през последната една година, в същото време цените на млякото и месото са едни и същи.

Например за кравето мляко цената за 1 л сурово мляко е 0,70 лв., а цената на фуража е 0,80. сметките оставям на зрителите”, заключи Ерик Борисов.