Цялото семейство Вутови работят от години в една посока – създаване на европейска ферма за месодайни говеда в мездренското село Кален.

Тенденция: Месодайното говедовъдство у нас набира сили

Основната фигура е синът – Йохан Вутов, а плътно до него е татко му Тихомир. По-младият е напористата амбиция, а по-възрастният му дава опита си и своята безрезевна помощ.

„Синът ми е основната фигура. Аз съм работникът. На младите все пак им трябват такива като нас, за да помагат”, усмихва се Тихомир.

Започнали преди малко повече от пет години със 17 месодайни говеда с гарантиран произход. После животните станали близо 70, а сега чрез средства по проект на стойност близо 2 млн. лв. само майките ще бъдат около 150, че и повече, споделя фермерът.

„Идеята е да затворим кръга. Това означава да имаме определен брой майки, съответния брой телета-бебета и още толкова за угояване. Това означава, че до месец октомври следващата година ще имаме затворен кръг и свършена работа”, коментира Вутов пред Агри.БГ.

Според него обаче, за да се стигне до постигането на критериите по системата EUROP в класифицирането на месодайните животни у нас е необходима широка информационна кампания, както за условията, така и за най-елементарното – що е то месодайно животно.

„У нас много фермери се блъскат буквално като пеперуди около лампа, когато става дума за определяне що е то месодайно животно. Свидетел съм на много случаи, в които такива, които не стават за мляко, се регистрират без проблем за месодайни”, обяснява Вутов, който отглежда само животни от доказано качествената месодайна порода Абърдийн Ангус.

Според него най-правилно е да се заложи на старите породи, които не са от вчера в България. Това не е само предпочитаната от него и семейството му, а и доказалите се у нас като такива Херефорд и Лимузин.

За всичкото това обаче трябва да се работи за по-добра информираност на фермерите от една страна, а от друга – за конкретни нормативни правила, които да ги ориентират по недвусмислен начин.