Социалната мрежа на българските фермери Фермер.БГ ще подкрепи националния протест срещу либерализирането на закона за ГМО, който ще се проведе на 13 януари в столицата.

Проблемът с ГМО е от национално значение. Приемането на предвидените промени в Закона пряко ще засегнат българското селскостопанско производство и природното разнообразие на страната, коментира главният редактор на Фермер.БГ Борислав Борисов. Той допълни, че медията ще подкрепи протеста, защото е необходим широк обществен дебат и запознаване на гражданите с въпросите, свързани с ГМО.

Необходим е и много по-добър контрол върху използването на генетично-модифицирани организми в хранителната промишленост, какъвто в момента не се осъществява. Както знаете преди по-малко от месец доклад на Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни доказа, че все повече в странат ни се увеличава броят на храните, които съдържат ГМО над допустимите, без това да е отразено върху етикетите. Това автоматично се оказва заплаха за здравето на хората, коментира Борисов.

Не трябва да се забравя също така, че през 1996 год. България ратифицира Конвенцията на ООН за биологично разнообразие. В този смисъл при либерализиране на закона за отглеждане на ГМО, се получава противоречие с Конвенцията. На практика се оказва, че е невъзможно да се запази биоразнообразието на страната при свободно използване на ГМО. Това ще доведе и до изключително негативни последици за еко и биоземеделието в страната, коментира Борислав Борисов.

Земеделски производители, членове на Фермер.БГ, също ще се включат в протеста пред Народното събрание.

 

--

Заради ниски добиви, фермери в Бразилия масово отказват да засяват с ГМО семена
27.12.2009

---

Храни, които съдържат ГМО над допустимите норми - СПИСЪК
23.12.2009

---

Биопроизводители учредиха национална асоциация. Обявиха се срещу промените в закона за генно-модифицираните организми
17.12.2009

---

Либерализирането на Закона за ГМО ще бъде пагубно за еко и биопроизводството
10.12.2009

---

Среща за опасните ГМО храни в земеделието и магазините ще се проведе в София
18.10.2009