България винаги е излизала от кризата с износ. Страната ни няма как да диктува постоянни цени на пазара, но при износа можем да постигнем стабилни такива. Това каза Венцислав Петков, основател на Националното обединение на младите фермери в България.
 
 
„Моят домат отива по Черноморието. На българския пазар нямаме проблеми, но идеята е, че при евентуален износ, нещата ще се променят. Сега най-вече държим нещата да се случат навън – дали Германия, дали Молдова, няма значение“, каза Петков.
 
Обединението на младите фермери има амбицията да затвори кръга и да уеднакви продукцията си.
 
„Искаме да изградим затворена верига – имаме оранжерия, която произвежда разсад. Бъдещият ни проект ще затвори кръга – разсъдът излиза, дава се на производителите, те отглеждат домата и го връщат там. Това е моделът и се надявам нещата да се случат“, добави той.
 
По думите му последните години са добри за производителите.
 
„Последните 4-5 години са добри за нас, имаме хубава стока и сигурен пазар. Не мога да кажа, че цената беше постоянна – продавахме и на 1,80 лв./кг, но имахме продажби и за 3 лв./кг. Въпреки това средната цена абсолютно ни удовлетворяваше“, коментира още основателят на обединението.