Обикновено у нас под ферма се разбира средство за препитание. Но когато става дума за биоферма „Розино“, екипът от съмишленици, който стои зад нея, я описва с думи като „проект“, „мисия“, „начин на мислене“. Самата тя преплита толкова много в едно, че нека започнем от самото начало.

Пътят от Бургас през Уелс до село Бродилово

Биоферма „Розино“ се ражда през 2014 г. в Розовата долина близо до село Розино, сгушена между Стара планина и Средна Гора. Нужни са няколко години, за да се облагородят обраслите пасища, да се реконструират постройките и то само с рециклирани материали, да се вдъхне живот на идеята за „проект, който има отношение към хора, животни, природа“.

Днес общата площ на стопанството е около 1700 дка, които попадат в обхвата на „Натура 2000“ като част от Биосферен парк „Централен Балкан“. Постепенно изкристализира първата идея за производство на джелато от собствено мляко. 

Началото: Джелато по италианска рецепта, но с българска суровина

Противно на очакването, че джелато е италианската дума за сладолед, това съвсем не е така. Разликите са три основни – съдържанието на мазнини, въздухът, който се съдържа в продукта, и температурата на сервиране. И докато последните две са от компетенцията на майсторите джелатери, то маслеността се търси от специално подбраната за тази цел порода крави, а именно Джерсей, внесена от Дания.

Не след дълго идва и мандрата, като в началото чисто търговски суровината за производството на джелато е бил основният продукт. Впоследствие асортиментът се разширява не само с традиционните българско сирене, кашкавал и кисело мляко. 

Продължението: Моцарела, страчатела и бората

Мандрата към „Розино“ е едно от малкото места в България, където се произвеждат моцарела, страчатела и бората по оригинални италиански рецепти. В тях се влага биволско мляко от породата Българска мурра, която съжителства още с коне, кокошки, токачки, пуйки, пъдпъдъци, пауни, патки, гъски, сърнички, зайци, котки, кучета. Като една минизоологическа градина, в която всеки си има собствен кът.

По 300 кг джелато на ден

Ако сте имали път през лифта на Сопот, със сигурност сте видели там първата джелатерия на „Розино“. Следват още три Gelato & Latte, както и фирмен магазин за млечни продукти в престижни квартали на София. 

Всяка сутрин технологът на мандрата изпраща анализ на млякото, на базата на който се балансират дневните рецепти на джелатото. Въпреки че се предлагат 360 вкуса, съставките са едни и същи, но количествата се балансират според суровината. В крайния продукт се влагат и други отгледани във фермата продукти, като биологично сертифициран мед, малини, боровинки, арония, вишни, череши.

Дни на отворените врати

С интереса към джелатото нарастват и запитванията за посещения на място в стопанството. Едно е да се наслаждаваш на вкуса, а съвсем друго да видиш откъде идва той и да усетиш отношението на екипа към природата и животните, които са основното богатство на тази ферма. Хората не търсят просто разнообразие или бягство от града, а възможност да се докоснат до реалните процеси на производство, да се докоснат до животните, да направят сами джелато, моцарела или бората.

Поглед в бъдещето

Оказва се, че ферма „Розино“ има своите съмишленици не само сред крайните клиенти, но и сред хора ентусиасти, които искат да се пробват с ферма като тяхната или да предлагат джелато като тяхното. Но това не е толкова лесно, тъй като във всяка фаза на производство – от млякото до крайните млечни продукти, се следва опреден модел на работа. Главните джелатери са се обучавали в родината на студеното изкушение – Италия. 

Но все пак „Розино“ вече има идея по какъв начин производството да се разшири и съвсем скоро ще излезе извън София. Нов проект е и екохотелът в рамките на стопанството от изцяло рециклирани материали, който ще отвори врати съвсем скоро. Той е като естествено продължение на всичко, направено дотук. Преживяването в него ще е малко по-различно не само поради факта, че е близо до природата и животните, а и защото всеки гост ще има възможност да се докосне до живота на фермата.