За много фермери отглеждането на охлюви звучи екзотично и нерентабилно, но не и за Рангел Кисов от пазарджишкото село Говедаре. През 2009 г. той залага един декар с охлювчета, а днес неговото хоби се е превърнало в малка семейна ферма върху 8 декара, пише Марица.

Отглеждането на охлюви – бизнес за хиляди евро

Охлювите, на които Кисов залага, са от вида Helix Aspersa Maxima, отглеждани по френска технология. Тъй като това производство не е включено за подпомагане към сектор „Животновъдство“, фермерът влага само собствени инвестиции до момента.

В бизнеса помага цялото семейство, а на есен се включват и работници. Фермата включва три открити полета, репродуктивна зала, люпилня, зала за сушене и хладилна камера за съхранение. 

Производството обхваща периода между май и октомври-ноември. На пролет новоизлюпените охлювчета се изнасят на открито върху дървени конструкции с хранилки. Хранят се с люцерна и специален фураж. 

След като минат 100-120 дни и достигнат полова зрялост, охлювите се събират на етапи и се сушат. Следват хибернация, свиване в черупките и запечатване. Селектират се по големина, като се отделят и охлюви за възпроизвеждане.

Съхранението става в хладилна камера при 3-8 градуса. Продукцията се изнася на 95% в Гърция, Белгия и Франция, като много малка част отива за Кипър. У нас продава на ресторанти.

За да добави стойност към печалбата обаче, Кисов планира да затвори цикъла с преработвателна фабрика от 250 квадрата. Там ще ги замразява и консервира. Ще добива и хайвер. За целта смята да се пробва за подпомагане по мерки от Програмата за развитие на селските райони.

Като други свои колеги, за които Агри.БГ писа преди време, производителят работи и върху собствена козметична и лечебна серия, в която да вложи екстракт от охлюви.