Аспержите са зеленчук, който бавно, но сигурно набира популярност по нашите ширини. Добрите примери идват както от нашата родина, така и от Румъния. Там двама братя постепенно развиват своята ферма с аспержи и успешно реализират продукцията си от място и чрез онлайн платформи, научаваме от Agrointel. 

Най-голямата градина с аспержи у нас е в Долината на прасковите

Даниел и Флорин Тома имат ферма с площ 3 ха в Амара, окръг Бузеу. Бизнеса си стартират през 2012 г. Тогава донасят първите корени аспержи от Германия и започват да ги култивират на румънска земя. Дванадесет години по-късно интересът към продукцията им все повече расте. Аспержи търсят както частни лица, така и магазини, бакалии и ресторанти. 

Април е месецът, в който се бере първата реколта от аспержи за годината. Връзките са от по 450 грама или килограм. 

В момента се прибира реколтата от аспержи. Заради горещата вълна започнахме много по-рано от предишните години. Количеството продукция е голямо. Сега си отдъхваме малко, тъй като дойде студено време. Жънем по веднъж на два дни, споделят фермерите. 

Братята Тома започват да засаждат аспержи постепенно. През 2012 г. са само няколко корена, които служат като проба - да се види, ще се аклиматизират, или не.

През 2014-2015 г. поръчахме по-големи количества. Около 7000 корена бяха изпратени с камион и много от тях дойдоха гнили. Затова решихме да ги произвеждаме тук. Самият корен от аспержи трае дълго. Можете да берете реколта около 10 години. След това производството намалява до 15-ата година. Продаваме корени от аспержи по 5 леи (2 лв.). Клиентите ни са предимно физически лица от цялата страна, казва Даниел Тома. 

Да се отглеждат аспержи не е трудно. Тънкостите са при прибирането на реколтата, защото трябва да се внимава при рязането. Когато аспержите достигнат 30 см, са готови за бране. Ако ги оставите по-дълго от необходимо, се разклоняват, и вече не можете да ги използвате. 

На изхода на фермата на семейство Тома килограм аспержи струват 35-40 леи (14-16 лв.). Ако по време на пандемията то е доставяло поръчките до физически лица, сега продажбите се осъществяват главно онлайн и през различни платформи. Миналата година от 2,5-3 ха площи са прибрани 4 тона продукция. Сега Тома имат надежди за по-добра реколта. Вижте още:

Дамите в селското стопанство: Росица Телкеджийска

Николай Здравков: Отглеждането на зеленчуци е моята страст и любов

Производител: Годината беше добра за аспержите