Може ли ферма с едва 12 млечни крави да бъде проспериращ бизнес? Възможно е и примерът идва от Германия. Мартин Папенброк е сред най-добрите кравевъди в страната. Макар да е инспектор на пълен работен ден в полицията, от около 10 години развива активно страстта си към животновъдството, пише Agrarheute. 

Даниел Фрей - фермерът, който започна от нулата и създаде кооперация

Фермата на  Папенброк се намира в южната част на окръг Емсланд и подслонява стадо от 12 крави. Заложил е на породата Холщайн, а продуктивността на животните говори сама за себе си. Кравите му дават 45 104 литра на година, а продължителността на живота им е много над средното ниво в Германия.

Папенброк има ферма, която е далеч от разбирането за модерност. В нея няма да откриете модерно технологично оборудване. В момента, поради новите екологични разпоредби в Германия, е трудно да се получи разрешение за строеж на нов обект. Поради това  Папенброк е бил принуден да направи малки надстройки и адаптации на стария краварник, за да осигури хуманно отношение към животните и ефективност.

Уникалното във фермата на Мартин Папенброк е, че с малко стадо той може много добре да контролира храненето на кравите. Той не се нуждае от фуражна машина,  приготвя общата смесена дажба като я замесва сам, два пъти на ден.

По отношение на фуража и генетика следва ясни принципи. Дневната дажба на крава се състои от смеска от тревен и царевичен силаж, както и 3 кг концентрат и протеинов фураж с минерали. Както във всяка високодобивна ферма, тайната е в силажната царевица. Изрязва се възможно най-високо, така че да се използва само най-ценната част от растението.

Бетонната площадка на фермата граничи с пасището, където животните имат достъп през цялата година, независимо дали е лято, или зима. Колкото до доенето, то не се извършва в определени часови. Адаптира се според работния график на работата в полиция. Така кравите се доят ту в 4 сутринта, ту в 8 сутринта.

Мартин Папенброк е особено запален по генетиката. Казва, че “ако искате да успеете, развъждането, храненето и генетиката трябва да работят заедно и не трябва да допускате грешки“

Качественият фураж е толкова важен, колкото и качествената генетика, отсича фермерът. 

Когато Папенброк започва геномна селекция, той използва млади бикове за известно време, но в крайна сметка се отказва, защото няма много възможност да работи върху дефектите на своите крави при разплод. Сега използва бикове с надеждни развъдни стойности и ясен профил. ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да разпознаем кравите с висока млечност?

Какви субсидии ще получат румънските животновъди за Кампания 2023?

Ще заменят ли млечните кози кравите в името на климата?