Ферма с почти затворен цикъл на работа позволява отглеждането на пресни, местни храни, използвайки 90% по-малко вода в сравнение с традиционните методи на отглеждане. Производителите отглеждат зеленчуци чрез хидропонна система, която се захранва на 100% от възобновяеми енергийни източници. Това се случва край Индианополис, а иновативното стопанство носи името „Ферма 360“, пише Грийнтек.
Продукцията, произведена в стопанството, се продава в хранителните магазини в Индиана целогодишно.
Хидропонната система за отглеждане на зеленчуци във „Ферма 360” разчита на набор от хиляди енергийно ефективни LED светлини, които осветяват редиците зеленчуци с лилава светлина. Богата на хранителни вещества вода подхранва растенията. Тя се изпомпва от големи бидони и се насочва към всяко растение през малки тръбички.
“Ние ще продължим да препроектираме системата, за да стане възможно най-ефективна. Обмисляме и добавянето на соларна енергия. Наистина искаме да бъдем напълно самодостатъчни“, казва мениджърът на фермата Джим Блум.
В момента има пет отделни зони за отглеждане в рамките на склада, който се използва за производство на босилек, мента, къдраво зеле, маруля, спанак, рукола.
“Като цяло фермата отглежда около 35 различни вида зеленчуци”, обяснява Блум. “Можем да отгледаме една глава маруля само за около 30 дена“, допълва той.
Организацията „Устойчива местна храна за Индиана” съвместно с Englewood Community Development Corp. са избрали въпросния склад с намерението да инжектират енергия и ресурси в областта, която е определена на федерално равнище като „обещаваща зона“ с висок приоритет за реконструкция.
“Ние искаме да променим предназначението на това, което се счита за непълноценно използвани сгради, в общностите, където може да се добави истинска стойност”, коментира мениджърът на фермата.
Заедно с това от местната управа отчитат и потенциала за намаляване на безработицата. От откриването си досега фермата е създала заетост за 12 души, но се очаква те да се увеличат до тридесет служители до края на 2016 г.
1 КОМЕНТАРА
31.10.2016