Проблемите с доставките и растящите разходи забавят индустрията на селскостопанското инженерство. Те вече доста време тормозят сектора и по всичко изглежда, че скоро няма да се разсеят. На този фон информацията, че Fendt ще повиши цените на своите машини, звучи напълно логично. В интервю за FAZ Кристоф Грьоблингхоф, шеф на Fendt, спаделя, че по-високите разходи за производство на трактори ще окажат влияние върху фермерите. Как? С поскъпването им, пише Agrarheute.

Ретро трактори ще дефилират в Дните на полето в Добруджа

Традиционно ранните покупки на техника от земеделците стартират от август и септември. Тази година ситуацията е различна. Проблемите по веригата на доставките и наличието на компоненти се отразяват върху производителите на трактори, инвентар и комбайни.

Fendt не остава встрани от това.

По думите на Кристоф Грьоблингхоф, пазарът на земеделски машини върви добре. Поръчки има, но липсват определени компоненти.

Търсенето е високо - с 15-20% по-голямо, отколкото преди пандемията от коронавирус.

Доминиращият проблем пред производителите на селскостопанска техника е липсата на компоненти.

Преди няколко месеца производителите съобщиха за недостиг на чипове. При някои производители машините са само частично завършени и изчакват в заводските помещения, докато определени компоненти бъдат налични отново.

Според Кристоф Грьоблингхоф полупроводниците са върхът на айсберга във Fendt.

В интервю през април тази година той казва: “Полупроводниците в момента са като златен прах. Всичко опира до това кой какво има и кой може да достави”.

Предстои поскъпване на трактори, комбайни и прикачен инвентар

Сериозен ограничаващ фактор за производителите на машини са цените на електронните компоненти.

Има чипове, за които плащахме 14 евро преди пандемията. Днес те се предлагат по 1400 евро на спот пазара, каза Кристоф Грьоблингхоф. Това увеличение на цената оскъпява производството на трактори и машини Fendt.
Грьоблингхоф очаква увеличение на цените от 10 до 15%.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как го правят: Четвърто поколение фермер прилага 14 години No-Till технологии

Семейна ферма "Монсър" и нейното райско кътче в Разградско

Полезно: Как фермерите да не губят пари от неправилно използване на агрогуми?