Германският производител на класна колесна техника FENDT, през 2010 г. произведе ограничена серия трактори FENDT 828 Vario.

Трактор FENDT 828 Vario Ето част от предимствата с които разполага новия FENDT 828 Vario: най-модерната технология на двигателя, нова концепция на обслужване с по-голям екран, нова навигационна система Vario Guide, обработка на данни с Vario Doc и максимална мощност 286 к.с. Със стартиране на новата серия 800 Vario, Fendt предлага на пазара първите трактори, които още днес покриват нормата за изгорели газове, равнище 3b (Tier IV interim, валидна от 2011г.). Освен това Fendt използва SCR-технология (Selective Catalytic Reduction), при която изгорелите газове се обработват с разтвора на карбамид AdBlue. С използването на SCR-технология може да бъде намалено количеството не само на емисиите вредни вещества, но и в голяма степен може да се намали разходът на гориво на трактора.

В трактора FENDT 828 Vario ще откриете работно място от което ще останете очаровани. С новата х5 кабина FENDT поставят нови измерения в комфорта и ергономичността. Матираните стъкла, добрата видимост, автоматичната климатична инсталация, триточковото окачване на тихата кабината и перфектното управление са уникална концепция за идеални условия на работа.

Със своя 10,4-инчов Vario-терминал новата електроника Fendt Variotronic впечатлява с лесната структура на менюто за управление. За първи път са обединени в един терминал с еднаква логика на управление документация, навигация и всички други функции

Тракторът FENDT 828 Vario е подходящ за различни приложения благодарение на многообразието от гуми и тежести и на мощната работна хидравлика. Скоростта на FENDT 828 Vario се регулира безстепенното от 20 метра в час до 60 км в час, като Ви пзволява да изберете идеалната скорост за работа на трактора. Цялата технология Vario е конструирана за ниски разходни норми по време на работа. Икономичната скорост на силоотводния вал и хидравликата с модерна помпа LoadSensing с дебит до 193 л/мин позволява работа на трактора при нормални обороти на двигателя - което гарантира ниския разход на гориво. Трансмисията и двигателя на трактора работи винаги в икономичния си оптимум благодарение на TMS.

За икономичната работа на трактор FENDT 828 Vario основно значение има ниският разход за час работа. 6-цилиндровият със система на впръскване Common-Rail двигател осигурява ефективно използване на горивото. Изключително точното впръскване при 2000 бара е гарантирано чрез оптимизираните инжектори. Забележителната динамичност е в резултат от електронното регулиране на турбокомпресора. FENDT 828 Vario е подготвен с най-нова технология за неутрализиране на вредни емисии AdBlue една година преди влизането в сила на ниво 3b (Tier IV interim). Резервоарът AdBlue се намира в рамата на трактора и се зарежда непосредствено до резервоара за гориво. В съотношение от 5% към нормалния разход на гориво на трактора е разходът на разтвора AdBlue.

Масивната лята полурама е основа за стабилността на шасито на трактора и високите резерви на полезен товар, която позволява до 16 тона допустимо общо тегло. Същевременно практичната спирачна система - ламелна спирачка на кардана за предни колела и два вградени многодискови спирачки на задните колела, предлагат отлично спиране и сигурност.

Тракторът FENDT 828 Vario за удобството на водача по време на работа разполага механично триточково окачване на кабината и активно окачване на предния мост със стабилизиране на нивото.

Напълно нова концепция FENDT 828 Vario обединява в един единствен трактор компактността на изключително успешния модел FENDT 820 Vario и технологиите и мощността на FENDT 900 Vario. FENDT поставя нови измерения с комфортната кабина х5, напълно новото управление и електроника, както и първия двигател за трактори с AdBlue-технология отговаря на изискванията за изгорели газове 3b (Tier IV interim).