Европейската комисия излезе с официално намерение за постепенно премахване на конвенционалните биогорива. FEDIOL - асоциацията, представляваща интересите на европейската индустрия за растителни масла и протеинови шротове обаче се противопостави напълно на това намерение.
 
Освен това асоциацията изрази сериозната си загриженост относно вредните последици, които ще бъдат предизвикани за целия селскостопански сектор, без никакви допълнителни ползи.
 
 
При този опасен ход, който не се подкрепя от научен консенсус, Европейската Комисия реши да изиска премахване на конвенционалните биогорива от 2020 г., като очертава пътя на намаляване, който трябва да снижи дела на биогоривата като рапицата за биодизел от 7% на 3,8% до 2030 г. Всъщност, тъй като задълженията на  доставчиците на гориво вече няма да се прилагат към конвенционалните биогорива, това най-вероятно ще доведе до по-рязко и по-бързо отпадане, което ще има драматични последици за цялата производствена верига на маслодайните семена в ЕС, смятат експерти.
 
"Изключително сме загрижени за съдържанието и някои погрешни схващания, включени в предложението. Отрицателните ефекти от постепенното премахване на пазарите се пренебрегват или  се оценяват погрешно, докато положителният принос на биогоривата за развитието на икономиката в селските райони се подценява или напълно се пренебрегва", заяви генералният директор на FEDIOL Натали Льокок.
 
Европейският биодизел се произвежда главно от рапица, европейска култура, състояща се от 40% масло и 60% шрот. Ако земеделските стопани престанат да произвеждат сегашните обеми от рапица, предназначени за биодизел, които възлизат на 16 милиона тона, ще има ограничено място за намиране на алтернативни производства, които да осигурят еквивалентни приходи. Също така, автономността на протеините в ЕС би била силно намалена и ползите за околната среда, предизвикани от тази култура, ще бъдат загубени, тъй като рапицата е в системата за сеитбооборот и може да помогне да се намали необходимостта от пестициди и да се увеличи добивът на следващите култури.
 
При предварителна оценка FEDIOL вече оценява годишни потенциални загуби от оборот на повече от 6 милиарда евро за земеделските стопани, 7,5 милиарда евро за преработвателите за маслодайни семена и допълнителни разходи за производителите на комбинирани фуражи от 1,2 милиарда евро. За да се компенсира загубата на протеинов шрот от производството на рапица трябват допълнителни количества внесен шрот.
 
Освен това, тъй като настоящата директива на ILUC вече определя горна граница за приноса на конвенционалните биогорива за възобновяема енергия, FEDIOL вярва, че по-нататъшни ограничителни мерки биха били контрапродуктивни за пълното внедряване на модерни биогорива, тъй като тази несигурност би ограничила инвестициите в сектора, като по този начин се застрашава постигането на целите на ЕС в областта на декарбонизацията на транспорта.
 
"Задълженията за учредяване са от съществено значение за осигуряването на икономическа стабилност на нашата индустрия. Поради тази причина призоваваме Европейския парламент и Съвета да преразгледат предложението на Комисията, за да възстановят механизмите на смесване на ЕС за биогорива от първо поколение, като същевременно насърчават постепенното въвеждане на напреднали биогорива", заключи Натали Льокок.